Λήμνος: Τόπος ...συνάντησης Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής

Παλιά θεωρούσαν την Λήμνο ως τόπο εξορίας και δυσμενών μεταθέσεων στον στρατό, αλλά πλέον το τέταρτο σε μήκος ακτογραμμών νησί (310 χιλιόμετρα) νησί της Ελλάδας είναι χοτ τουριστικός προορισμός.

Λήμνος: Τόπος ...συνάντησης Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής

Το όνομα Λήμνος αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο, προέρχεται είτε από την ομηρική λέξη Λήιον, που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό, ή από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «ληίς» (που σημαίνει κοπάδι) + «μήλο» (που σημαίνει πρόβατο), δηλαδή νήσος κοπαδιών αιγοπροβάτων. Στους κλασικούς χρόνους ήταν ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας, από την οποία άλλωστε κατελήφθη, και αργότερα ο προμηθευτής σιταριού της αυτοκρατορικής αυλής του Βυζαντίου.

Απέραντες παραλίες και πρασινογάλαζα, πεντακάθαρα νερά. Μικροί λόφοι σπαρμένοι με σιτάρι, κριθάρι, αμπέλια και κηπευτικά. Νησίδες με λεπτή άμμο, αφρικάνικο τοπίο, ηφαιστειογενή τοπία, παραδοσιακά χωριά. Γλυκόπιοτο κρασί, παραδοσιακοί οικισμοί, ομηρικές σπηλιές, ιαματικά νερά, αρχαιολογικοί θησαυροί, που ανακαλύπτεις όταν είσαι μυημένος και ψαγμένος...Είναι ένα νησί που θα βρείτε ευρωπαϊκά, ασιατικά, αλλά και αφρικανικά τοπία.

Η Μύρινα στεφανωμένη με το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, με χαμηλά σπίτια, αρχοντικά, ψαροκάικα και δυο αμμουδερούς γιαλούς απλωμένους στα πόδια της.

Από τα πιο όμορφα χωριά είναι ο Κοντιάς, ο παραδοσιακός οικισμός με τα προσεκτικά ανακαινισμένα σπίτια και τη μοναδική Πινακοθήκη του νησιού. Περιβόλια με πορτοκαλιές και λεμονιές, ένα παλιό ποτοποιείο, ένα εργαστήριο λεμονάδων του 1954, μπακάλικα, καφενεία, γραφικές ταβέρνες και πέντε ανεμόμυλοι.

Αμέτρητα ροζ φλαμίνγκο που βρίσκουν καταφύγιο στην Αλυκή. Ο Υγρότοπος Χορταρόλιμνης - Αλυκής είναι ένα σύμπλεγμα τριών λιμνών, η Χορταρόλιμνη, η Ασπρόλιμνη και η Αλυκή, που αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης και τόπο διαχείμασης για πολλά είδη μεταναστευτικών πουλιών. Περίπου 5.000 ροζ φλαμίνγκο που έχουν καταγραφεί εκεί.

Έκπληξη στις πλαγιές των λόφων του χωριού Κατάλακκος. Οι Παχιές Αμμουδιές ή Παχιές Άμδες, είναι αμμοθίνες, λόφοι από λεπτή άμμο και λίγα σκόρπια φρύγανα που μεταφέρουν τη γοητεία της ερήμου στο βόρειο Αιγαίο.

Και από παραλίες:

Ζεματάς Η ψιλή λευκή άμμος, τα πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα και ήρεμα νερά της, την καθιστούν μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. Ένας χωματόδρομος 4 χιλιομέτρων από το χωριό Παναγιά, θα σας οδηγήσει στην παραλία.

Χαβούλη Χρυσοκίτρινη άμμος, διάφανα πεντακάθαρα νερά και τα εκπληκτικά (και προστατευόμενα!) κρινάκια της θάλασσας. Οργανωμένη με beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες και απέχει περίπου 3 χλμ. από το Μούδρο.

Κέρος Η αγαπημένη παραλία για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και ειδικά του surf αφού σχεδόν πάντα έχει αέρα. Κοντά στον οικισμό Κοντοπούλι.

Παρθενόμυτος Εξωτική, απέραντη και ανέγγιχτη με γαλαζοπράσινα νερά είναι μια από τις καλύτερες του νησιού. Κοντά στα Καμίνια και τον οικισμό της Αγίας Σοφίας.

Γομάτι Τοπίο βγαλμένο από την Αφρική με απαλή, λεπτή άμμο και αμμοθίνες. Θα την βρείτε ακολουθώντας βατό χωματόδρομο, 4 χλμ. από το χωριό Κατάλακκος στις βόρειες ακτές του νησιού.