Γαύδος: Το ονειρικό νησί που «αιχμαλωτίσθηκε» οικειοθελώς ο Οδυσσέας και εξορίστηκε ο Άρης...

Η Γαύδος είναι ένα μικρό νησί του νομού Χανίων, νότια της Κρήτης και αποτελεί το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο. Σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2011 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έχει πληθυσμό 152 κατοίκους. Η κοντινότερη κωμόπολη στη Γαύδο είναι τα Σφακιά που βρίσκονται στον ίδιο νομό.

Γαύδος: Το ονειρικό νησί που «αιχμαλωτίσθηκε» οικειοθελώς ο Οδυσσέας και εξορίστηκε ο Άρης...

Μετά τις πρώτες σου ώρες στο νησί, αποφασίζεις ότι ο Οδυσσέας αποκλείεται να πέρασε εδώ επτά χρόνια “αιχμάλωτος” της Καλυψούς. Το έκανε με δική του βούληση. Όπως και οι φανατικοί του νησιού που σαν μαγεμένοι επιμένουν να επισκέπτονται κάθε χρόνο την ομηρική Ωγυγία.

Θέλεις να ναυαγήσεις χωρίς κινητό, μαγιό, αντηλιακό, με μια βαλίτσα με βιβλία.

Πύλες προς τη Γαύδο είναι η Παλαιοχώρα και η Χώρα Σφακίων, από όπου θα πάρεις το πλοίο – όταν βέβαια το επιτρέπει ο καιρός. Το Καραβέ, είναι το λιμανάκι της Γαύδου με τα λιγοστά σπιτάκια ανάμεσα στα βράχια και το μικρό αστικό λεωφορείο που θα σε ταξιδέψει σε μια ενδοχώρα φτιαγμένη από πεύκα, κέδρους και αμμόλοφους. Λες και βρίσκεσαι στην Αφρική...

Το ξακουστό Σαρακήνικο είναι ένας κλειστός κόλπος στην αγκαλιά του κεδροδάσους με πλατιά, ξανθή άμμο, τιρκουάζ νερά, ,με λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια, όπου σμίγουν η τσικουδιά με αγριοκάτσικο κι ο απογευματινός καφές με παραδοσιακή παχούντα – ημιώριμο κριθάρι ψημένο σε ξυλόφουρνο και νοστιμισμένο με λάδι και μέλι.

Από την Άμπελο, θα δούμε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα και τη θέα στην ακατοίκητή Γαυδοπούλα. Το ακρωτήρι της Τρυπητής μέσα από τρεις διαδοχικές καμάρες όπου λένε πως η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.

Οι παραλίες

Αϊ-Γιάννης

Tώρα που το Σαρακίνικο έγινε mainstream χαρακτήρα, είναι η λύση. Πεύκα και κέδροι σε προστατεύουν από τον καυτό ήλιο ενώ η χρυσοκίτρινη άμμος ενισχύει την αίσθηση της απομόνωσης.

Σαρακίνικο

Ονειρική ξανθιά αμμουδιά με πεντακάθαρα ρηχά νερά, κρυμμένη σε ένα άγριο τοπίο με αμμόλοφους και κέδρους. Κοντά της θα δείτε το κτίσμα, όπου εξορίστηκε ο ιδρυτής του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης. Η πρώην ερημική παραλία έχει πλέον αποκτήσει ταβέρνες και ενοικιαζόμενα.

Τρυπητή

Η νοτιότερη παραλία της Ευρώπης. Στο ανατολικό της κομμάτι έχει άμμο και στο δυτικό, ως τη μεγάλες πέτρες και βότσαλα. Πάνω της υπάρχει καρφωμένη μια πελώρια ξύλινη καρέκλα-παρατηρητήριο στο απέραντο Λιβυκό πέλαγος. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με μονοπάτι μήκους 3,5 χλμ. από τον Κορφό.

Ποταμός

Στα 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι Καραβέ, με κοκκινωπή άμμο. Έχει κάποιους λιγοστούς κέδρους, ενώ οι σχηματισμοί των βράχων την κάνουν πραγματικά ξεχωριστή.