Όλυμπος Καρπάθου: Ένα παραμυθένιο χωριό

Η Όλυμπος ή Έλυμπος, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Καρπάθου, κτισμένη σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία.

Όλυμπος Καρπάθου: Ένα παραμυθένιο χωριό

Εκτός από τα παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια, θα σας εντυπωσιάσουν οι γραφικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες, όπως, της Παναγίας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, του Αγίου Ονούφριου και της Παναγίας της Χρυσοβαλάντου.Το χωριό είναι κτισμένο σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία. Έτσι, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της απομόνωσής του από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν ανόθευτη, τόσο τη φυσιογνωμία του χωριού τους, όσο και τις παραδόσεις τους.

Ολυμπίτισσες με πλουμιστές μαντήλες και Ολυμπίτες που παίζουν την τσαμπούνα τους, θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Μιλούν μεταξύ τους την τοπική διάλεκτο, η οποία διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία

Τα ανεπανάληπτα δημιουργήματα της νησιώτικης αρχιτεκτονικής, έχουν μετατρέψει το χωριό σε ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Τα μπαλκονάκια μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από τους γκρεμούς.

Στις ταβέρνες του χωριού τα περισσότερα πιάτα ψήνονται στο ξυλόφουρνο, με σπεσιαλιτέ κολοκυθοανθούς, πιπεριές γεμιστές με τυρί,αγκινάρες, κατσικακι κοκκινιστό και μουσακάς.

Το ψωμί βγαίνει σχεδόν καθημερινά από το φούρνο. Θα δοκιμάσετε ντόπιες μακαρούνες και ζυμωτό ψωμί.

Το χωριό ιδρύθηκε πριν από πέντε περίπου αιώνες, όταν ένα ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την παραλιακή πόλη Βρυκούντα. Για την ιστορία η Βρυκούντα άκμασε την κλασική εποχή και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες πόλεις της Καρπάθου.