Μονοήμερη εκδρομή στο ιστορικό και μαγευτικό Ναύπλιο

To Nαύπλιο είναι ο ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή στην Αθήνα, αφού απέχει μόλις 138 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι στην εθνικό οδό για Κόρινθο.

Μονοήμερη εκδρομή στο ιστορικό και μαγευτικό Ναύπλιο

Μια βόλτα στα ατμοσφαιρικά σοκάκια της παλιάς πόλης αποκαλύπτει καλοδιατηρημένα νεοκλασικά και βενετσιάνικα κτίρια, επιβλητικές εκκλησίες, τουρκικά σιντριβάνια και χρωματιστές γωνιές με βουκαμβίλιες και λουλουδιασμένα μπαλκόνια.

Αφετηρία η ιστορική Πλατεία Συντάγματος, με κτίρια όπως το αναστηλωμένο κτίριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό), η πέτρινη βενετσιάνικη αποθήκη του 1713, όπου στεγάζεται σήμερα το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο, και το παλιό τζαμί, το Τριανόν.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που οι Βενετοί έχτισαν και διακόσμησαν με νωπογραφίες και εικόνες-αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων, όπως ο "Μυστικός Δείπνος" του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Εξίσου σημαντικά μνημεία είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας), η Πλατεία Τριών Ναυάρχων και η Πλατεία Φιλελλήνων.

Στη συνοικία του Γιαλού με τα πεζοδρομημένα σοκάκια με τις βουκαμβίλιες, απολαύστε τα μαγαζάκια στον πολύβουο πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου (ο "Μεγάλος Δρόμος", όπως είναι αλλιώς γνωστός) και περπατήστε ανάμεσα στα σπιτάκια με τα πολύχρωμα παράθυρα της γραφικότατης γειτονιάς του Ψαρομαχαλά.

Κάντε μια στάση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα για να δείτε ένα μουσείο-πρότυπο, από τα καλύτερα της χώρας, με μοναδικές συλλογές από το λαϊκό και το νεότερο πολιτισμό της περιοχής (σπάνιες φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, παραδοσιακά σκεύη). Μην παραλείψετε να περάσετε και από το αξιόλογο πωλητήριό του (Βασ. Αλεξάνδρου 1 & Σοφρώνη, τηλ.: 27520 28947, www.pli.gr). Κλασική αξία αποτελεί και το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Κομπολογιού, το οποίο εκθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή περίτεχνων κομπολογιών απ' όλο τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1700 ως το 1950.

Για να ανεβείτε στο Παλαμήδι, το φρούριο που έχτισαν στα 220 μέτρα πάνω απ' την πόλη οι Βενετοί το 1687, υπάρχει ο εύκολος τρόπος (με το αυτοκίνητο μέσα σε λίγα λεπτά από τον περιφερειακό δρόμο) και ο δύσκολος (τα περίφημα "999 σκαλοπάτια", που στην πραγματικότητα είναι 857). Η πανοραμική θέα στο Ναύπλιο και στη θάλασσα θα σας αποζημιώσει ακόμα κι αν επιλέξετε τη δύσκολη λύση. Εδώ θα δείτε και το κελί όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης το 1833.

O πολυχώρος Φουγάρο είναι το ιδανικό μέρος για χαλαρή ατμόσφαιρα. Οι χώροι της παλιάς κονσερβοποιίας Ανθός ανακαινίστηκαν υποδειγματικά για να στεγάσουν έναν «χώρο ζωής και χώρο τέχνης». Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, art shop κι ένα υπέροχο cafe.

To Nαύπλιο προσφέρεται και για βόλτα στη φύση, πεζοπορία στην Αρβανιτία, που μπορεί να συνδυαστεί και με μπάνιο...