Πρωτομαγιά στην Καλαμάτα για μπάνιο και ιστορικές εξερευνήσεις

Η Καλαμάτα απέχει μια ... ανάσα πλέον από την Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση του δρόμου Τρίπολη-Καλαμάτα και σας περιμένει.

Πρωτομαγιά στην Καλαμάτα για μπάνιο και ιστορικές εξερευνήσεις

Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα, είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι και απέχει μόλις 223 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μια βόλτα μέσα στο Ιστορικό Κέντρο ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται αμέσως πως πρόκειται για μια ζωντανή και φιλόξενη πόλη, ενώ από το Πάσχα και μετά η ζωή μεταφέρεται δίπλα στη θάλασσα.Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης είναι το Ιστορικό Κέντρο, εκεί που το σήμερα συνυπάρχει αρμονικά με το παρελθόν της πόλης.

Στο Ιστορικό Κέντρο δεσπόζει και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, από τα πιο γνωστά μνημεία που σχετίζονται απόλυτα με την Επανάσταση του 1821. Η εκκλησία βρίσκεται στην πλατεία «23ης Μαρτίου» παίρνοντας την ονομασία της από την ημερομηνία που απελευθερώθηκε η Καλαμάτα από τους Τούρκους κατακτητές.

Γύρω από το Ιστορικό Κέντρο υπάρχουν πολλά ταβερνάκια και καφέ για να κάνετε μια στάση, ενώ υπάρχει χώρος για να παίξουν και τα παιδιά.

Το Σιδηροδρομικό πάρκο είναι ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο, το οποίο βρίσκεται μέσα στην Καλαμάτα. Το θεματικό πάρκο έχει ιστορική σημασία, ιδιαίτερη ομορφιά και έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσα σε 54 περίπου στρέμματα με λίμνες, πολύ πράσινο, παιδική χαρά, ποδηλατόδρομο χώρους για αθλήματα, τρένα, σταθμούς επιβίβασης και ένα αναψυκτήριο- σταθμαρχείο είναι από τα πιο όμορφα αξιοθέατα, αλλά και ένα πάρκο που κεντρίζει την περιέργεια του επισκέπτη και το εξερευνά από τη μια γωνιά στην άλλη.

Άλλα αξιοθέατα
Το Φράγκικο Κάστρο προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης.

Στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, τα οποία χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το Στρατιωτικό Μουσείο της Καλαμάτας φυλάσσει όπλα και στρατιωτικές στολές των Ελλήνων σε διάφορες ιστορικές περιόδους.

Το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας της πόλης στεγάζει εκθέματα που έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, με παλαιά χρηστικά και μη αντικείμενα, εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές.

Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη της πόλης λειτουργεί από το 1933 και σήμερα διαθέτει πάνω από 90.000 τόμους βιβλίων, 60.000 τεύχη περιοδικών καθώς και αρχείο 100.000 φύλλων μεσσηνιακών εφημερίδων από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.[24]

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, πίσω από τον Ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.
Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται ο ναός της Υπαπαντής του Χριστού (εγκαινιάστηκε το 1873, ο οποίος είναι και ο μητροπολιτικός ναός της πόλης.

Στην Ιερά Μονή Καλογραιών εκτίθενται διάφορα μεταξωτά υφαντά και τα περίφημα καλαματιανά μαντήλια, καθώς και οι αργαλειοί με τους οποίους υφαίνονταν.

Ο Εκθεσιακός Χώρος Μαρία Κάλλας με 7 γνήσια αντίγραφα επιστολών του προσωπικού αρχείου της Μαρίας Κάλλας καθώς και γνήσιες φωτογραφίες του αρχείου της. Η έκθεση ανήκει στον Σύλλογο Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και λειτουργεί δωρεάν.

Η «Μάνα – Ελιά της Καλαμάτας», ύψους 14 μέτρων, η οποία θυμίζει τη στενή σχέση της Καλαμάτας με την ελιά. Το συγκεκριμένο ελαιόδεντρο βρίσκεται σε οικόπεδο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην οικόπεδο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης -ΚΕΓΕ- Καλαμάτας) , επί της οδού Λακωνικής 85 και κηρύχθηκε “Διατηρητέο μνημείο της φύσης”.

Kαι φυσικά μπορείτε να κάνετε μπάνιο στην μεγάλη παραλία της Καλαμάτας, ενώ κοντά βρίσκεται και η μεσσηνιακή Μάνη με τις ομορφιές της. Και οι αρχαιολογικοί χώροι κοντά στην πόλη.