Σύρος: Εκεί όπου κάνουν Πάσχα μαζί, Ορθόδοξοι και Καθολικοί

Το Πάσχα των Καθολικών πέρασε, των  Ορθόδοξων έρχεται, αλλά  η Σύρος είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου όπου κάθε χρόνο Ορθόδοξοι και Καθολικοί το γιορτάζουν μαζί. 

Σύρος: Εκεί όπου κάνουν Πάσχα μαζί, Ορθόδοξοι και Καθολικοί

Γιορτάζουν την ανάσταση του Χριστού και της φύσης με άπειρα βεγγαλικά πάνω από την Ερμούπολη που κάνουν τη νύχτα μέρα και το σκοτάδι φως.

Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται με το κάψιμο του Ιούδα μετά την Ανάσταση. Στην ατμόσφαιρα οι μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου μπερδεύονται με τις πένθιμες καμπάνες του επιταφίου και η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα τσουρέκια με τις ευωδιές των λεμονανθών και το θαλασσινό αεράκι.

Εκεί μπορείτε να δείτε

Τον στολισμό των επιταφίων με λεμονανθούς, βιολέτες και άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια που ευδοκιμούν στο νησί, τη Μεγάλη Πέμπτη στους ορθόδοξους ναούς, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στις καθολικές εκκλησίες.

Οι επιτάφιοι των ορθόδοξων ξεκινούν από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Μητρόπολης, ενώ οι καθολικοί από την Άνω Σύρο, με τον Σαν Τζώρτζη και τον Άγιο Σεβαστιανό. Οι ορθόδοξοι καταλήγουν στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, όπου η Χορωδία του Αγίου Νικολάου και η Φιλαρμονική του Δήμου συμβάλλουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ήρεμη επιλογή είναι ο επιτάφιος της ορθόδοξης Μονής της Αγίας Βαρβάρας, όπου η λειτουργία αρχίζει νωρίς το απόγευμα και η περιφορά γίνεται σε ολάνθιστα εξοχικά μονοπάτια.

Στην Ανάσταση στην Ερμούπολη, οι λόφοι με τα αρχοντικά πλημμυρίζουν από το φως και τους κρότους των βεγγαλικών. Η θέα στο λόφο της Άνω Σύρου θα σας μείνει αξέχαστη. Και αμέσως μετά να απολαύσετε μαγειρίτσα και αρνάκι στο φούρνο.

Να παρακολουθήσετε τον Εσπερινό της Αγάπης το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα ή έστω να επισκεφτείτε την εκκλησία για να δείτε από κοντά την εικόνα της Θεοτόκου με την υπογραφή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Και μετά να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα.