Πάσχα στα χωριά της λίμνης Πλαστήρα

Το Πάσχα στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα έχει έντονο το χρώμα της παράδοσης και  όλα τα χωριά έχουν όλα τα χρώματα της Άνοιξης.

Πάσχα στα χωριά της λίμνης Πλαστήρα

Η λίμνη δεν έχει να προσφέρει έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά ρομαντικά φιόρδ για βόλτες χέρι χέρι κάτω από τις ελατοσκέπαστες πλαγιές, σηματοδοτημένα μονοπάτια για πεζοπορία στον καθαρό αέρα στον Μπελοκομύτη, άλογα για ιππασία, hydro bikes και κανό για βόλτες στα ήρεμα νερά της λίμνης, τάματα στους αγίους των τοιχογραφιών της Παναγίας Πελεκητής που μοιάζουν ολοζώντανοι, έτοιμοι να πραγματοποιήσουν κάθε μικρό ή μεγάλο θαύμα αλλά και ολόφρεσκες, ζουμερές πέστροφες με τη συνοδεία του ντόπιου κρασιού Μεσενικόλα.

Αν λοιπόν τα επισκεφτείτε να ξέρετε

Το βράδυ της Ανάστασης στα περισσότερα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα όπως το Μορφοβούνι, το Νεοχώρι και τον Μεσενικόλα, την ώρα που ο παπάς δίνει το Άγιο φως, οι νέοι του χωριού βάζουν φωτιά στον “αφανό”, το ομοίωμα του Ιούδα, μια μεγάλη θημωνιά με κέδρα, και ψέλνουν το “Χριστός Ανέστη”.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μετά τον εσπερινό της αγάπης, πάτε στο Μορφοβούνι για να παρακολουθήσετε το έθιμο του διπλού χορού: οι κάτοικοι του χωριού σχηματίζουν τέσσερις χορούς, δύο οι γυναίκες και δύο οι άνδρες. Πρώτος σέρνει το χορό ο παπάς της ενορίας, ενώ οι χορευτές τραγουδούν ένα ειδικό, αναστάσιμο τραγούδι, το “Σήμερα Χριστός Ανέστη”. Σταδιακά, οι δύο κύκλοι των ανδρών και των γυναικών γίνονται ένας, καθώς οι χορευτές σταυρωτά “διπλώνουν” το χορό και μετά τον “ξεδιπλώνουν”.

Στα ανατολικά χωριά την δεύτερη μέρα του Πάσχα δείτε τα “σιγνά”: μετά την λειτουργία σχηματίζεται πομπή με τα λάβαρα, τις εικόνες, τα εξαπτέρυγα, τον ιερέα και τους ψάλτες, ενώ ακολουθούν οι πιστοί με τις λαμπάδες. Η πομπή κάνει τον κύκλο του χωριού ψέλνοντας το “Χριστός Ανέστη”, ενώ στις εισόδους του χωριού ψέλνονται δεήσεις. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, ξορκίζεται το κακό.