Fly Geyser: Το παράξενο τοπίο της Νεβάδα

Το Fly Geyser, γνωστό και ως Θερμοπίδακας του Fly Ranch, είναι ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός γεωθερμικός θερμοπίδακας στη Νεβάδα των ΗΠΑ.

Fly Geyser: Το παράξενο τοπίο της Νεβάδα

Δημιουργήθηκε με τεχνητό τρόπο, όταν το 1916 ο ιδιοκτήτης της έκτασης στην οποία βρίσκεται, έκανε μια γεώτρηση για νερό έτσι ώστε να δημιουργήσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η γεώτρηση έφτασε πολύ κοντά σε μια κοιλότητα γεωθερμικής ενέργειας με αποτέλεσμα το νερό να είναι απίστευτα ζεστό, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική τη χρήση του για το πότισμα των καλλιεργειών, καθώς η θερμοκρασία του νερού άγγιζε τους 93 βαθμούς Κελσίου.

Το 1964 μια εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας έκανε μια δεύτερη γεώτρηση. Το νερό όμως δεν ήταν αρκετά ζεστό για ενεργειακούς σκοπούς και η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Φεύγοντας από το σημείο, η εταιρεία δεν σφράγισε όπως έπρεπε την τρύπα που άνοιξε. Αυτό, λίγα χρόνια μετά, είχε ως αποτέλεσμα, η τρομερή πίεση και οι υψηλές θερμοκρασίες να εκτοξεύσουν στην επιφάνεια αέρια, νερό, μέταλλα και άλλες ουσίες δημιουργώντας ένα πολύχρωμο βουνό που συνεχίζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Το νερό εκλύεται συνεχώς από τον θερμοπίδακα και φτάνει πάνω από 1,5 μέτρο ύψος. Τα λαμπερά του χρώματα του οφείλονται σε θερμόφιλα φύκια και αποτελείται από μία σειρά διαφορετικών ορυκτών. Στην περιοχή δημιουργήθηκαν ακόμη δύο θερμοπίδακες με παρόμοιο τρόπο και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο πρώτος θερμοπίδακας είναι περίπου ένα μέτρο και μοιάζει με ένα μικροσκοπικό ηφαίστειο και ο δεύτερος είναι κωνικού σχήματος και είναι περίπου ενάμιση μέτρου. Έχουν δημιουργηθεί μάλιστα εκεί 30-40 μικρές φυσικές πισίνες σε μια έκταση 74 στρεμμάτων. Ο θερμοπίδακας είναι αρκετά μεγάλος για να τον δει κάποιος από το δρόμο.

Για αρκετά χρόνια η περιοχή δεν ήταν προσβάσιμη, διότι είναι ιδιωτική, αλλά πλέον γίνονται περιορισμένες ιδιωτικές ξεναγήσεις έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να θαυμάσει αυτό το εντυπωσιακό και παράξενο τοπίο.