Οτζιάς, η θαυμαστή παραλία της Κέας

Σιγά-σιγά πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι και τις παραλίες και μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων είναι ο Οτζιάς της Κέας.

Οτζιάς, η θαυμαστή παραλία της Κέας

Στα βόρεια της Κέας, υπάρχει ένας καταγάλανος κόλπος, ο Οτζιάς, με την όμορφη παραλία του και τον μικρό γραφικό οικισμό του. Τα ρηχά νερά του, η φυσική σκίαση, αλλά και το πανέμορφο χρώμα της άμμου και της θάλασσας, τον τοποθετούν στις πρώτες θέσεις του νησιού. Ο Οτζιάς όμως προσφέρει πολλά περισσότερα στους επισκέπτες του.

Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 700 μέτρα. Από την πρωτεύουσα του νησιού, απέχει λίγο περισσότερο από 10 χιλιόμετρα και από το κύριο λιμάνι του νησιού, το Βουρκάρι, περίπου 7 χιλιόμετρα.

Εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια τεράστια κατά το ήμισυ οργανωμένη παραλία με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου συνθέτουν το όμορφο τοπίο. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ηρεμία και τη γαλήνη.

Η ελαφρώς επικλινής παραλία είναι καλυμμένη με ψιλή άμμο, ο κόλπος είναι ρηχός, χωρίς δυνατά κύματα. Προσφέρεται για εξαιρετικό ψάρεμα και ψαροντούφεκο. Οι windsurfers πηγαίνουν όταν ο άνεμος είναι ευνοϊκός.

Οι δυο γραφικές εκκλησιές στις άκρες της παραλίας, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Σώστης με το μεγάλο πανηγύρι του στις 7 του Σεπτέμβρη, αποτελούν ορόσημα του όρμου και χαρίζουν όμορφες γαλανόλευκες εικόνες.

Κατά την αρχαιότητα, ο Οτζιάς υπήρξε λιμάνι φόρτωσης μίλτου, ενός πολύτιμου μεταλλεύματος που χρησιμοποιούνταν, κυρίως σε εργαστήρια της Αθήνας, για τη δημιουργία των περίφημων ερυθρόμορφων αγγείων.

Στον μυχό του όρμου, κάτω από την εκκλησία του Αγίου Σώζοντος, διατηρούνται κατάλοιπα λιμενικού έργου, πιθανότατα των Κλασικών Χρόνων, έργο που αποτυπώθηκε το 1987 σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έπειτα από αίτημα για την εκτέλεση σύγχρονου λιμενικού έργου στο ίδιο σημείο.