Ουψάλα: Ο ιερός τόπος των Βίκινγκς, διάσημη για τα πανεπιστήμια της

Η Ουψάλα στη σειρά του Νetflix , “Valhala”, είναι η ιερή πόλη των παγανιστών Βίκινγκς, η σύγχρονη πόλη όμως είναι η εκκλησιαστική έδρα της Σουηδίας και διάσημη για τα πανεπιστήμια της.

Ουψάλα: Ο ιερός τόπος των Βίκινγκς, διάσημη για τα πανεπιστήμια της

Η Ουψάλα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας (140.454 κάτοικοι) έδρα του αρχιεπίσκοπου της Σουηδίας, διάσημη για το πανεπιστήμιό της, ένα από τα αρχαιότερα στη Ευρώπη με πλούσιο ερευνητικό έργο και γενέτειρα του διάσημου σκηνοθέτη Ernst Ingmar Bergman.

Η Ουψάλα απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Στοκχόλμη και ο πιο γρήγορος τρόπος για να την επισκεφτείς είναι με τρένο. Η απόσταση από το αεροδρόμιο Arlanda είναι λιγότερο από 40 χιλιόμετρα βολεύει όμως και η εκδρομή με αυτοκίνητο. Η πόλη είναι μικρή, οπότε ο καλύτερος τρόπος να τη γνωρίσει κανείς είναι με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα είναι διάσημο, κι εκεί δίδαξαν ο Κέλσιος (Anders Celsius) και ο Carolus Linnaeus (ταξινόμησε τα είδη με τα δύο λατινικά ονόματα). Κάποιοι χώροι του είναι επισκέψιμοι, όπως το παλιό Αστεροσκοπείο με το παγκοσμίως γνωστό Σεισμολογικό Κέντρο. Είναι το παλαιότερο στη Σκανδιναβία και τη βόρεια Ευρώπη (ιδρύθηκε το 1477), με πάνω από 50.000 φοιτητές.

Ο Βοτανικός Κήπος με φυτά, αγάλματα και χώρους περιπάτου, είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως και το κάστρο της Ουψάλα. Το κτήριο που δεσπόζει στην πόλη είναι ο καθεδρικός της Uppsala (Domkyrka) – έδρα του αρχιεπισκόπου Σουηδίας και μεγαλύτερη εκκλησία στη Σουηδία.

Στο ποτάμι Fyris καφετέριες και εστιατόρια βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού, όπου μπορεί κανείς να δει ποδήλατα, τα οποία ρίχνουν οι νεαροί Σουηδοί άλλοτε ως φάρσα και άλλοτε ως “απόδειξη” αγάπης προς την κοπέλα τους.

Σημαντικό αξιοθέατο η Gamla Uppsala (αρχαία Ουψάλα), που αποτελούσε την έδρα των βασιλιάδων. Σε τοποθεσία περίπου 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της σύγχρονης πόλης έχουν βρεθεί τεχνητοί λόφοι, κάτω από τους οποίους βρίσκονται θαμμένα πιθανότατα μέλη βασιλικών οικογενειών. Στην περιοχή λειτουργεί επίσης ένα μικρό μουσείο Βίκινγκς. Διάσπαρτοι υπάρχουν πάνω από 300 τάφοι, ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης των Viking Kings, Queens. Όταν ο Χριστιανισμός έλαβε χώρα τον 12ο αιώνα, η Gamla Uppsala κατείχε τελικά έναν καθεδρικό ναό, στο χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία εκκλησία (Γκάμπα Ουψάλα Κύρκα)