Η εντυπωσιακή παλίρροια στη Βρετάνη και στο Σεν Μισέλ

Το  Μον Σεν Μισέλ είναι ένα μαγευτικό βραχώδες νησάκι στη Γαλλία  στα όρια της Βρετάνης και της Νορμανδίας, με τις πιο δυνατές παλίρροιες της Ευρώπης

Η εντυπωσιακή παλίρροια στη Βρετάνη και στο Σεν Μισέλ

Η θάλασσα απομακρύνεται μέχρι και 18 χιλιόμετρα και αφήνει πίσω της λάσπη, ρυάκια και κινούμενη άμμο. Έτσι, το μικρό βραχώδες νησί, όταν τραβιέται η θάλασσα μεταμορφώνεται σε ένα γρανιτένιο λόφο πλαισιωμένο από άμμο που ενώνεται με την ακτή και όταν επανέρχεται η θάλασσα, γίνεται ένα μικρό νησάκι.

Το θέαμα είναι αλλόκοτο και συνάμα απόκοσμο. Το μοναστήρι των Βενεδίκτων που δεσπόζει στην κορυφή του μικρού νησιού είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στις ακτές της δυτικής Γαλλίας για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του θεαματικού φαινομένου της «παλίρροιας του αιώνα».

Το Μον Σεν Μισέλ, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γίνεται νησί κατά την πρωινή και κατά τη βραδινή πλημμυρίδα, στο αποκορύφωμα της οποίας η στάθμη της θάλασσας φθάνει τα 14 μέτρα.

Κατά την άμπωτη, η θάλασσα αποτραβιέται μέχρι τον ορίζοντα, ενώ στην πλημμυρίδα επανέρχεται με την ταχύτητα «αλόγου που καλπάζει».

Οι τοπικές αρχές απαγορεύουν, κυρίως στους ψαράδες που σπεύδουν να μαζέψουν όστρακα κατά την άμπωτη.

Στην κορυφή του Μον Σεν Μισέλ υπάρχει το αββαείο με το επιχρυσωμένο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο Γουλιέλμος της Ντιζόν ήταν εκείνος που σχεδίασε τον ρωμανικό ναό.

Η καστροπολιτεία έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Η παλίρροια είναι εντονότερη κοντά στις ισημερίες, με τη θάλασσα να σκεπάζει ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη νησίδα. Αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία, υποδεχόμενο πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Από κάτω, πίσω από τα τείχη που περιβάλουν το αβαείο, βρίσκεται μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα. Μόλις 45 μόνιμοι κάτοικοι ζουν το παραμύθι.