Galata Mevlevihanesi: Ο τεκές των Σούφι στην Πόλη, με αναφορές στην Ελλάδα!

Το Galata Mevlevi Lodge  χρονολογείται από το 1491 και έγινε μουσείο το 1975 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Είναι ένα συναρπαστικό μουσείο που εκθέτει διάφορα είδη τουρκικής καλλιγραφικής τέχνης, μουσικά είδη και αντικείμενα που ανήκουν στον πολιτισμό των Μεβλεβί.

Galata Mevlevihanesi: Ο τεκές των Σούφι στην Πόλη, με αναφορές στην Ελλάδα!

O τεκές Galata Mevlevihanesi στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, μετά απο πυρκαγιές και διώξεις(τον έκλεισε και ο Κεμάλ) λειτουργεί πλέον σαν μουσείο. Υπάρχει και χάρτης με τους εναπομείναντες τεκέδες στα Βαλκάνια και φωτό από τον τεκέ της Αθήνας. Υπάρχουν και αχαρτογράφητοι σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Οι Σούφι είναι το 13% του τουρκικού πληθυσμού και μισητοί από τον Ερντογάν γιατί είναι κοσμικοί Μουσουλμάνοι, δεν πηγαίνουν στις εκκλησίες , δεν πιστεύουν στους ιμάμηδες.

Στους τεκέδες τους , χώροι κατάνυξης , χορού(περιστρεφόμενοι δερβίσηδες) επιτρέπεται η συνεύρεση με τις γυναίκες και η κατανάλωση αλκοόλ. Βασική επιδίωξη τους η δημιουργία σχολείων και νοσοκομείων με δωρεές. Σούφι(μπεχτατσήδες) είναι και οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, αλλά και ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχτισε δεκάδες σχολεία και νοσοκομεία με εισφορές Σούφι, σε ΗΠΑ και παγκοσμίως.


Το μουσείο βρίσκεται στο Γαλατά σε μια τεράστια έκταση 6.800 τετραγωνικών μέτρων, προσελκύει όλους τους ξένους επισκέπτες, που πολλοί έγραψαν άρθρα και σχεδίασαν σχέδια στο οίκημα και τους περιστρεφόμενος δερβίσηδες.


Στους στενούς διαδρόμους, θα βρείτε μια αυλή σε έντονη αντίθεση με την ευρωπαϊκή και πέτρινη αρχιτεκτονική του Beyoglu, ένα ξύλινο κτίριο οθωμανικού τύπου σεμαχανέ, το ιερό και το σιντριβάνι.

Μερικοί από τους διάσημους άνδρες και γυναίκες που θάφτηκαν εδώ: Ο Ibrahim Müteferrika, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο σύγχρονο τυπογραφείο της Τουρκίας, ο Humbaraci Ahmed Pasha – Le Compte CA Bonneval, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη σχολή πυροβολικού της Τουρκίας, η Lady Leyla, η πρώτη γυναίκα ποιήτρια της λογοτεχνίας των Divan, η Fasih Dede και η Esrar Dede, διάσημοι ποιητές της λογοτεχνίας των Divan, και ο Nayi Osman Dede, ένας δάσκαλος του ney (είδος σαξόχορνου).

Όταν επισκέπτεστε το μουσείο του Galata Mevlevi Lodge, θα ενημερωθείτε για τη ζωή, την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα των Mevlevi. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν το καταφύγιο μέσω της ακαδημίας τέχνης και επίσης θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν στο ήσυχο περιβάλλον του.

Υπήρχε και η παράσταση Whirling Dervishes Performance κάθε Κυριακή στο Galata Mevlevi Lodge αλλά μετά τις μέρες του COVID καταργήθηκαν πρόσκαιρα.