Μοιάζει με παραμύθι ο χιονοσκέπαστος δρόμος στον νομό Φλώρινας!

Εντυπωσιακό βίντεο από έναν χιονοσκέπαστο δρόμο στον νομό Φλώρινας απαράμιλλης ομορφιάς. Από τον φωτογράφο Στέφανο Αντιμάντο, η μαγευτική διαδρομή στο Πισοδέρι.

Μοιάζει με παραμύθι ο χιονοσκέπαστος δρόμος στον νομό Φλώρινας!

Ο δρόμος ενώνει τη Φλώρινα με το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι και κάθε χειμώνα καλύπτεται με αυτό το εντυπωσιακό λευκό πέπλο. Δείτε το σύντομο video του Στέφανου Αντιμάντο, που μάγεψε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το Πισοδέρι είναι ένα χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα σε υψόμετρο περίπου 1.420 μέτρων, αποτελεί τον πιο ορεινό οικισμό του Νόμου Φλώρινας και ανήκει στον Δήμο Πρεσπών. Στην κοινότητα Πισοδερίου ανήκει και ο οικισμός Βίγλα, πολύ γνωστός για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον χειμώνα αλλά και για το Χιονοδρομικό Κέντρο που λειτουργεί εκεί.

Η ονομασία Πισοδέρι είναι Αρχαιομακεδονική και προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων πίσος = λιβαδότοπος , βατή τοποθεσία ή πίσσον = όρος , βουνό και δέρα , δέρη , δέρις= υπερβολή όρους , τράχηλος.

Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι προήλθε από την Μεσαιωνολατινική λέξη passatorium = στενό πέρασμα , αυχενοδιάβαση. Και οι δύο εκδοχές αφενός ανταποκρίνονται πλήρως στην τοπογραφία ολόκληρης της περιοχής γύρω από τον οικισμό αλλά και ότι πρόκειται για τοπωνυμία που καθιερώθηκε πριν από την κάθοδο των Αβάρων το 580 μ.χ. στην Βαλκανική Χερσόνησο.

Κατά την διάρκεια του Ελληνικού Εμφύλιου και ειδικότερα τον Μάϊο του 1947 . μετά την μάχη της Βίγλας , ο Δημοκρατικός Στρατός απέκτησε το έλεγχο της περιοχής μέχρι τις λίμνες των Πρεσπών και τον διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο του 1949. Στο διάστημα αυτό εγκατέστησε πυροβολαρχίες ορεινού πυροβολικού στο Πισοδέρι κάτω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής καθώς και στην Βίγλα , που έβαλαν κατά της Φλώρινας μέχρι την λήξη του Εμφυλίου. Δύο από τα 14 πυροβόλα είναι σήμερα στην πλατεία Ομονοίας στην Φλώρινα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου είναι πολύ κοντά στον οικισμό. Μόλις στα 2 χιλιόμετρα, λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου, το οποίο απέχει 29 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας.