Το μουσείο της επανάστασης στην Αβάνα, με Τσε Γκεβάρα, Φιντέλ Κάστρο και Καμίλο

Στην Αβάνα ένα από τα αξιοθέατα και ίσως το πιο σημαντικό είναι το μουσείο της επανάστασης και κρατά ζωντανό στη μνήμη των Κουβανών και των τουριστών, την ιστορία του νησιού, του Τσε Γκεβάρα , του Καμίλο και του Φιντέλ Κάστρο.

Το μουσείο της επανάστασης στην Αβάνα, με Τσε Γκεβάρα, Φιντέλ Κάστρο και Καμίλο

Το μουσείο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και στεγάζεται στο προεδρικό μέγαρο, έδρα του Μπατίστα. Στην υποδοχή, υπάρχει ένα τανκ, με την διευκρίνηση “το άρμα που οδηγούσε ο Φιντέλ στη μάχη του κόλπου των Χοίρων”. Στην είσοδο, βλέπουμε τα αγάλματα των τριών ηγετών της επανάστασης. Του Φιντέλ, του Τσε και του Καμίλο. Στο προεδρικό γραφείο υπάρχει η προτομή του Χοσέ Μαρτί και η κρυφή πόρτα που οδηγούσε στην “αίθουσα των καθρεπτών”, εκεί που έδωσε την τελευταία δεξίωση ο Μπατίστα, παραμονές Πρωτοχρονιάς, πριν από την φυγή του, μετά την αναγγελία της νίκης του Τσε Γκεβάρα και των επαναστατών στη Σάντα Κλάρα.

Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται φωτογραφίες από τις μάχες κατά του Μπατίστα, την είσοδο των επαναστατών στην Αβάνα, αλλά και τις ομιλίες του Τσε και του Φιντέλ από το μπαλκόνι του.

Το μεγαλύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο φυσικά στον Φιντέλ Κάστρο. Εκεί βλέπουμε τον Φιντέλ να μάχεται, τον Φιντέλ να παίζει μπειζμολ, τον Φιντέλ με την ιέρεια του κουβανικού χορού Αλίθια Αλόνσο(πέθανε πρόσφατα κι αυτή), τον Φιντέλ νεαρό δικηγόρο, στη σύλληψη του για δολοφονική επίθεση κατά του Μπατίστα, τον Φιντέλ να περνάει το κατώφλι της φυλακής, μετά τη γενική αμνηστία.

Υπάρχουν και αίθουσες αφιερωμένες στον Καμίλο και τον Τσε, αλλά κι ένα διόραμα με τους δυο τους να ξεπροβάλουν μέσα από τα δάση της Σιέρα Μαέστρα. Σε μικρότερη κλίμακα από τον Κάστρο, ο Τσε καπνίζει, ο Τσε σκοπεύει, ο Τσε επιθεωρεί, ο Τσε καβαλάει την περιβόητη μοτοσικλέτα, το μπερέ του, η φωτογραφική μηχανή του...

Στο μουσείο της επανάστασης βλέπουμε και τα τελευταία του Τσε Γκεβάρα. Τη μεταμφίεση του Τσε και τη φωτογραφία του διαβατηρίου που χρησιμοποίησε για την είσοδο του στην Βολιβία, τη σύλληψη του, την καλύβα στην οποία φυλακίστηκε, το φορείο που χρησιμοποίησαν για να μεταφέρουν το πτώμα του το 1967. Αρχικά σύμφωνα με την ιστορία τον έθαψαν οι πράκτορες της CIA μέσα στη ζούγκλα, σε άγνωστο μέρος για να μη γίνει ο τάφος του τόπος προσκυνήματος, αλλά μετά από διεθνή κατακραυγή γιατί θανατώθηκε χωρίς να δικαστεί και διπλωματικά διαβήματα της Κούβας και της Σοβιετικής Ένωσης, τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Σάντα Κλάρα.
Οι πράκτορες της CIA τον σκότωσαν για να τον σβήσουν από τη μνήμη μας, κατάφεραν όμως να τον περάσουν στην αιωνιότητα.

Στον κήπο, βρίσκεται η Granma, η βάρκα που μετέφερε τον Τσε και τους αδελφούς Κάστρο από το Μεξικό στην Κούβα, καθώς και τα τζιπ με τα οποία εισήλθαν θριαμβευτικά στην Αβάνα, ο Τσέ, ο Καμίλο και στο τέλος ο Φιντέλ.