Αυθημερόν στην Στενή Ευβοίας με γάργαρα νερά, καστανιές και... σκουπίδια

Η Στενή Ευβοίας προσφέρεται για αυθημερόν εκδρομή από την Αθήνα, με καλές ταβέρνες, γάργαρα νερά, αλλά και... σκουπίδια.

Αυθημερόν στην Στενή Ευβοίας με γάργαρα νερά, καστανιές και... σκουπίδια

Όταν είχαμε στο νου μας μονοήμερη εκδρομή από την Αθήνα, στα πλάνα μας ήταν το Ναύπλιο, η Χαλκίδα, το Λουτράκι και μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε την Στενή Ευβοίας, ένα καταπράσινο χωριό με γάργαρα νερά.

Από την Αθήνα θα φτάσετε στη Χαλκιδα, και απο εκεί δυστυχώς σας περιμένει μια ταλαιπωρία γιατί πρέπει να περάσετε μέσα από την Αρτάκη(η παράκαμψη που είναι στα σχέδια θα λιγοστέψει λογικά τη απόσταση για την Στενή) και θα στρίψετε δεξιά. Το τοπίο είναι ορεινό, θα έχετε θέα την Δίρφυ και μετά περίπου μισή ώρα φιδίσιου, ανηφορικού δρόμου θα φτάσετε στη γραφική Στενή, αφού περάσετε από την πηγή του μανιταριού, το "Μανιταροπωλείο", όπου θα βρείτε τα πάντα που έχουν σχέση με τρούφα, μανιτάρια και τα παράγωγα τους.

Η Στενή ειναι φημισμένη για τα νερά της, τα πλατάνια, τις καστανιές και τα… κρέατά της, χάρη στις πολλές ταβέρνες (άλλες τουριστικές, άλλες όχι). Χτισμένη σε υψόμετρο 450 στις παρυφές της Δίρφυος, του ψηλότερου βουνού του νησιού, και απέχει 30 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και άλλα τόσα περίπου από τη Χιλιαδού.


Διαθέτει 43 βρύσες, με φημισμένη την «γιατρού τη βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το κέντρο του χωριού, με ένα παραδοσιακό παζάρι γεύσεων, με ντόπια προϊόντα της Δίρφυος, τσάι, ρίγανη, άγρια χόρτα, τυρί, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, λικέρ.

Στο χωριό υπάρχουν καφέ που σερβίρουν το παραδοσιακό μπισκοτόγλυκο, αλλά και καφέ στη χόβολη. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει το καταφύγιο, με πεζοπορία περίπου 20 λεπτών, αλλά δύσκολα να το πετύχεις ανοιχτό. Απο εκεί μπορείς όμως να κατηφορίσεις και να φτάσεις στη φημισμένη Χιλιαδού.

Δεν μας άρεσε: Η φύση μοίρασε απλόχερα στη Στενή τις ομορφιές της, αλλά οι όχθες της, ειδικά μέσα στο χωριό είναι με σκουπίδια. Είδαμε λάστιχα αυτοκινήτων, στρώματα και ότι μπορείς να φανταστείς, με τσίγκινες κατασκευές, κοτέτσια και μια κλειστή γεφυρούλα. Η αισθητική του χωριού δεν είναι ότι καλύτερο, μόλις τώρα βάζουν πέτρα στο αντιαισθητικό τοιχίο. Καλό θα ήταν επομένως ο πολιτιστικός σύλλογος "Ο Βράχος" σε συνεργασία με τον Δήμο να καθαρίσουν το ποταμάκι από τα σκουπίδια και να το βάλουν προτεραιότητα...