Μοντσεράτ: Το νησί που υποδέχεται αποκλειστικά πλούσιους

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να επισκεφθείτε τις παραλίες με την μαύρη άμμο στο Μοντσεράτ, με την εκπληκτική ποικιλία του εδάφους. Αλλά αν δεν βγάζετε 70.000 δολάρια ετησίως, το ταξίδι στο νησί της Καραϊβικής δεν επιτρέπεται προς το παρόν.

Μοντσεράτ: Το νησί που υποδέχεται αποκλειστικά πλούσιους

Σε μια προσπάθεια να κρατήσει μακριά τον COVID, διατηρώντας παράλληλα κάποια τουριστικά έσοδα, το Μοντσεράτ άνοιξε τα σύνορά του τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, μόνο στους πλουσιότερους παραθεριστές. Εκείνους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ακριβό τέλος εισόδου και τις ελάχιστες διακοπές δύο μηνών.

Μέχρι σήμερα, μόνο 21 άτομα από επτά οικογένειες υψηλά ιστάμενες πληρούν τα κριτήρια επιλογής της κυβέρνησης, αναφέρει το New York Times. Ωστόσο, η ακριβή τιμή εισόδου σε αυτό το νησί της Καραϊβικής αξίζει καθώς πρόκειται για έναν παράδεισο επί Γης, μια όαση απόδρασης από την υγειονομική κρίση που εξακολουθεί να επηρεάζει τον κόσμο.

Υπήρξαν μόνο 33 κρούσματα και ένας θάνατος που σχετίζεται με την πανδημία στο νησί που έχει περίπου το μέγεθος της Βαρκελώνης, οπότε δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα όπως η χρήση μάσκας.

Για τους πρώτους τουρίστες του Μοντσεράτ, αυτό ήταν που τους προσέλκυσε. «Θυμάμαι στην αρχή της πανδημίας, αναρωτιόμουν αν υπάρχουν μέρη στον κόσμο που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τρελά μέτρα προστασίας», δήλωσε η κ. Μπάϊκορ σε συνέντευξη της στο New York Times.

«Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σε σκοτώσει εδώ εκτός από το ηφαίστειο», λέει χαριτολογώντας. Το ηφαίστειο Soufriere Hills εξερράγη για τελευταία φορά το 1995, με ένα καθημερινό σύστημα προειδοποίησης να παρακολουθεί τη δραστηριότητά του.

Ένα αμφιλεγόμενο πείραμα

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τουρίστες δεν αποτελούν απειλή για τους κατοίκους του νησιού, οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες και μη πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την άφιξή τους και να κάνουν ένα τεστ.

Λιγότερο από ένας στους τέσσερις των σχεδόν 5.000 κατοίκων είναι εμβολιασμένο, οπότε μια έξαρση του ιού θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Αυτή την εβδομάδα πέντε κρούσματα καταγράφηκαν στο νησί της Καραϊβικής, τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Τουριστικής Διεύθυνσης της Premier.

Ο Andrew Myers, ιδιοκτήτης καταστήματος καταδύσεων, αναρωτιέται γιατί επιτρέπεται μόνο σε άτομα που βγάζουν περισσότερα από 70.000 δολάρια, καθώς ένα χαμηλότερο όριο εισόδου θα μπορούσε να είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Άλλοι κάτοικοι φέρονται να είναι εξαγριωμένοι καθώς τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούσαν να επισκεφθούν από τα κοντινά νησιά, επειδή το νησί διέκοψε την ακτοπλοϊκή υπηρεσία.

Άνοιγμα τον Οκτώβριο

Ωστόσο, οι αυστηροί κανόνες εισόδου του νησιού πρόκειται να αλλάξουν. Από την 1η Οκτωβρίου, όλοι οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι στο Μοντσεράτ. Πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ο ελάχιστος χρόνος διαμονής θα μειωθεί.

Δεδομένου ότι ο COVID-19 βρίσκεται υπό έλεγχο στο νησί της Καραϊβικής, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα έχουν πρόβλημα με τους πολίτες που ταξιδεύουν εκεί. Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει το νησί, το οποίο είναι βρετανικό έδαφος, στην πράσινη λίστα ταξιδιών χωρίς καραντίνα.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει μια προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές, καθώς τα 2/3 του νησιού είναι ευάλωτα σε ηφαιστειακές δραστηριότητες. Δεν υπήρξε σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα από τον Φεβρουάριο του 2010, αλλά το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το Μοντσεράτ βρίσκεται αυτή τη περίοδο στην εποχή των τυφώνων, που συνήθως διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Πηγή: travelestate.gr