ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ: Ρούκουνας, Γάνεμα και Πράσσα

Να μιλήσω, να γράψω για την ακρίβεια, για την αγαπημένη μου παραλία. Ο Ρούκουνας, το Γάνεμα και τα Πράσσα.

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ: Ρούκουνας, Γάνεμα και Πράσσα
Η παραλία Πράσσα, στην Κίμωλο Κρυστάλλινα νερά, λευκή άμμος, τοπίο πανέμορφο.

Δεν είναι εύκολο. Γεμάτος τούτος ο τόπος από ακρογιαλιές του Ομήρου, όπως λέει κι ο ποιητής, μυθικής και επικής ομορφιάς. Πολλά και τα αγαπημένα νησιά, με μια αδυναμία στις Κυκλάδες, ίσως και λόγω καταγωγής. Μεγάλος έρωτας η Ικαρία, πρωτίστως γιατί εκεί ο χρόνος μετριέται με την ανθρώπινη επαφή και όχι με το χρήμα, λατρεμένη η Κρήτη γιατί εκεί οι άνθρωποι την ομορφιά και την χαρά του τόπου τους, στην κερνάνε κάθε στιγμή.

Προσπαθώντας ωστόσο να εστιάσω σε μία παραλία, θα επιλέξω τελικά… τρεις:
Ρούκουνας, Γάνεμα και Πράσσα.

Ο Ρούκουνας βρίσκεται στην Ανάφη, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, έχει καταπληκτικά νερά και απίστευτο ξάνοιγμα στο απέραντο. Κάποτε υπήρξε στέκι των χίπις και μάλλον πάντα κρατάει την αύρα αυτής της ανεμελιάς που τόσο ψάχνουμε στις διακοπές μας. Αμμώδης, με αρμυρίκια για φυσική σκιά και με τόσο καθαρή ατμόσφαιρα που αν τύχει και περάσει αεροπλάνο, μυρίζεις την κηροζίνη, σαν κάτι ξένο και ανοίκειο.

Το Γάνεμα βρίσκεται στην Σέριφο. Από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, νερά υπέροχα, άμμος στην μια της πλευρά, αλλά και χοντρό ανοιχτόχρωμο βότσαλο στην άλλη, για να καλύπτει όλα τα γούστα.

Τα Πράσσα τέλος, βρίσκονται στην Κίμωλο. Κρυστάλλινα νερά, λευκή άμμος, τοπίο πανέμορφο. Υπάρχουν ομπρέλες για όσους προτιμούν τις οργανωμένες παραλίες. Υπάρχει όμως και μεγάλο κομμάτι που παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ονόματα ακόμα, αλλά θα ξέφευγα εντελώς, αφού το θέμα ήταν μία αγαπημένη παραλία κι εγώ έγραψα για τρεις.

Όπως και να έχει ό,τι και να γράψουμε εμείς, το θέμα είναι να πάτε σε μια αμμουδιά που θα γεμίσει το βλέμμα και την καρδιά σας με το απέραντο του ουρανού και να βουτήξετε σε μια θάλασσα που θα δροσίσει την ψυχή σας, παίρνοντας στον μαγικό βυθό της τις έγνοιες και τις στεναχώριες, έστω προσωρινά, όσο διαρκεί ένα καλό και λυτρωτικό κολύμπι.

Δόξα τω Θεώ, η Ελλάδα είναι γεμάτη από πανέμορφες, αγαπημένες παραλίες. Από τα πιο ευλογημένα, από τα πιο ανεκτίμητα δώρα που τόσο γενναιόδωρα, τούτος ο τόπος συνεχίζει να μας προσφέρει.

Καλό καλοκαίρι!