iOS 15: Αλλαγές και βελτιώσεις στο επόμενο μεγάλο update της Apple (iphone, i pad, mac)

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές και βελτιώσεις που έρχονται με το iOS 15 έδωσε η Apple.

iOS 15: Αλλαγές και βελτιώσεις στο επόμενο μεγάλο update της Apple (iphone, i pad, mac)

Το συνέδριο WWDC 2021 της Apple ξεκίνησε και φυσικά στο επίκεντρο βρέθηκε η παρουσίαση του iOS 15. Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας έρχεται με πολλές νέες λειτουργίες και βελτιώσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες από το φθινόπωρο, μετά την έλευση του iPhone 13.

FaceΤime

Με την υποστήριξη της τεχνολογίας Spatial Audio, στο Facetime ο συνομιλητής θα ακούγεται σα να βρίσκεται δίπλα σου, αφού θα γνωρίζει την κατεύθυνση από την οποία προέχεται ο ήχος. Επιπλέον, θα αναγνωρίζεται και ο περιβαλλοντικός θόρυβος για να απομονωθεί η φωνή του συνομιλητή και να ακούγεται πεντακάθαρα, ακόμα και αν βρίσκεται σε θορυβώδες μέρος.

Άλλες προσθήκες αφορούν το θόλωμα του φόντου αλλά και τη δυνατότητα της άμεσης δημιουργίας event με αποστολή link στους συμμετέχοντες. Ακόμα με το SharePlay ο χρήστης θα μπορεί να ακούει μουσική, να μοιράζεται την οθόνη του και να παρακολουθεί ταινίες με τους συνομιλητές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να προσθέτουν τραγούδια στη λίστα και να χειρίζονται τα multimedia buttons. Αναφορικά με τον διαμοιρασμό βίντεο (Disney+, Hulu, HBOMax, NBA, Twitch, ESPN+, Paramount+, TikTok), θα υποστηρίζεται η λειτουργία picture-in-picture, ώστε ο χρήστης να χρησιμοποιεί και άλλες εφαρμογές αλλά και να μπορεί να στείλει μια εικόνα σε μεγαλύτερη οθόνη.

Τέλος, όλες οι συνομιλίες προστατεύονται από end-to-end κρυπτογράφηση για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Messages

Η εφαρμογή της Apple για την ανταλλαγή μηνυμάτων εμπλουτίζεται με νέα animations (π.χ. κολάζ και γκαλερί φωτογραφιών) και επικοινωνεί απευθείας με την εφαρμογή News, ώστε ο χρήστης να βλέπει απευθείας εκεί τα links που μοιράζονται οι φίλοι του στο Messages στην κατηγορία Shared With You.

Ακόμα, οι φωτογραφίες που μοιράζονται οι συνομιλητές του θα αποθηκεύονται απευθείας συγκεντρωμένες σε άλμπουμ στην εφαρμογή Photos. Το Shared With You υποστηρίζεται και από άλλες εφαρμογές για ακόμα πιο εύκολη επικοινωνία μεταξύ τους.

Focus

Αλλαγές θα υπάρχουν και στο σύστημα ειδοποιήσεων, το οποίο αναβαθμίζεται με νέο design και περισσότερες επιλογές για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενόχληση κατά την διάρκειά της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η Apple θα εμφανίζει τις σημαντικότερες στο επάνω μέρος και θα δημιουργεί μια ενότητα με περίληψη όλων των ειδοποιήσεων για εξοικονόμηση χρόνου.

Σε περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει να θέσει την συσκευή σε Do Not Disturb mode, οι ειδοποιήσεις δεν εμφανίζονται, εκτός αν κάτι είναι υπερεπείγουσες.

Στη διαμόρφωση του Focus, θα μπορούν να επιλεγούν 4 καταστάσεις ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης θα εμφανίζονται ειδοποιήσεις που αφορούν τη σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα θα υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία custom ενότητας.

Live Text

Με την λειτουργία του Live Text ένα κείμενο θα μπορεί να αποκόβεται από μία φωτογραφία και να μεταφερθεί απευθείας σε επεξεργαστή κειμένου και να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Αναγνωρίζει 7 γλώσσες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φωτογραφίες, όσο και σε screenshots.

Spotlight

Το κεντρικό hub αναζήτησης υποστηρίζει πλέον και την αναζήτησή φωτογραφιών, ενώ στις προσωπικές σελίδες των επαφών υπάρχουν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες από την αλληλεπίδραση μαζί τους.

Memories

Πρόκειται για μια επιπλέον λειτουργία της εφαρμογής Photos που ενσωματώνεται στην υπηρεσία Apple Music. Ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να εμπλουτίζει τις αναμνήσεις του με την κατάλληλη μουσική.

Apple Wallet

Το «πορτοφόλι» της Apple θα υποστηρίζει την αποθήκευση κλειδιών αυτοκινήτου (ισχύει για όσα λειτουργούν με κάρτα) και σπιτιών/γραφείων, ενώ δεν χρειάζεται καν το το iPhone να βγει από την τσέπη λόγω της τεχνολογίας Ultra Wide Band. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευση ταυτοτήτων, διπλωμάτων οδήγησης και προφανώς εισιτηρίων για πτήσεις.

Weather

Έρχεται νέος σχεδιασμός με animations στο background που αλλάζουν ανάλογα με τον καιρό που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στην περιοχή όπου βρίσκεται ο χρήστης, αλλά και με χάρτες που δείχνουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην εκάστοτε περιοχή.

Apple Maps

Η εφαρμογή ενισχύεται με night mode και προσθήκη απίστευτων λεπτομερειών στις μεγαλύτερες πόλεις, ειδικά όταν ενεργοποιείται η λειτουργία πλοήγησης. Για παράδειγμα θα φαίνονται μέχρι και οι διαφορετικές λωρίδες στους δρόμους, τα φανάρια, οι στάσεις κλπ.).

Επιπλέον, αναμένεται καλύτερη επικοινωνία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ προστίθεται και τρισδιάστατος χάρτης. Ωστόσο, για την ώρα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε λίγες πόλεις σε όλο τον κόσμο.