Beeper Mini: Η Apple μπλόκαρε ήδη το «iMessage» των συσκευών Android

Η Apple μπλόκαρε αμέσως το «iMessage» των συσκευών Android.

Beeper Mini: Η Apple μπλόκαρε ήδη το «iMessage» των συσκευών Android

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχαμε το λανσάρισμα της εφαρμογής Beeper Mini, η οποία πρακτικά έφερνε την εμπειρία του iMessage στις συσκευές Android και μάλιστα χωρίς να απαιτείται σύνδεση με κάποιο Apple ID. Η χαρά των δημιουργών (και των χρηστών), ωστόσο, κράτησε αναμενόμενα πολύ λίγο, καθώς μόλις μετά από 24 ώρες σταμάτησε να λειτουργεί η εφαρμογή, μιας και η Apple δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσει να περάσει έτσι.

Η Apple κατάφερε να μπλοκάρει σχεδόν άμεσα το Beeper Mini και μάλιστα τοποθετήθηκε επίσημα με δήλωση της Nadine Haija, η οποία δικαιολόγησε την κίνηση λέγοντας το (επίσης) αναμενόμενο: «Λάβαμε μέτρα για την προστασία των χρηστών μας αποκλείοντας τεχνικές που εκμεταλλεύονται ψεύτικα διαπιστευτήρια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο iMessage».

«Στην Apple, κατασκευάζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας με κορυφαίες στον κλάδο τεχνολογίες προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας που έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους και να διατηρούν τις προσωπικές πληροφορίες ασφαλείς. Λάβαμε μέτρα για την προστασία των χρηστών μας, αποκλείοντας τεχνικές που εκμεταλλεύονται πλαστά διαπιστευτήρια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο iMessage. Αυτές οι τεχνικές εγκυμονούσαν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας έκθεσης μεταδεδομένων και της ενεργοποίησης ανεπιθύμητων μηνυμάτων, ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και επιθέσεων phishing. Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε ενημερώσεις στο μέλλον για την προστασία των χρηστών μας».

Αυτή η δήλωση υποδηλώνει ότι η Apple όντως έκλεισε το Beeper Mini, το οποίο χρησιμοποιεί μια προσαρμοσμένη υπηρεσία για τη σύνδεση με το iMessage μέσω της υπηρεσίας ειδοποιήσεων push της Apple (όλα τα μηνύματα iMessage ταξιδεύουν μέσω αυτού του πρωτοκόλλου), το οποίο το Beeper ουσιαστικά υποκλέπτει και παραδίδει στη συσκευή σας. Για να το πετύχει αυτό, το Beeper έπρεπε να πείσει τους servers της Apple ότι έκανε ping στα πρωτόκολλα ειδοποιήσεων από μια γνήσια συσκευή της Apple, ενώ προφανώς δεν ήταν. Αυτά είναι τα «ψεύτικα διαπιστευτήρια» για τα οποία μιλάει η Apple.

Η Beeper ισχυρίζεται ότι η διαδικασία της λειτουργεί χωρίς κανένα συμβιβασμό στην κρυπτογράφηση ή το απόρρητό και αναφέρει ότι κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας εκτός από εσάς. Ωστόσο, η Apple δεν μπορεί να το επαληθεύσει αυτό και λέει ότι εγκυμονεί κινδύνους για τους χρήστες και τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούν.

Από τότε που η Apple έκλεισε το Beeper Mini, η Beeper εργάζεται πυρετωδώς για να το επαναφέρει σε λειτουργία. Η εταιρεία δήλωσε ότι το iMessage λειτουργούσε και πάλι στην αρχική εφαρμογή Beeper Cloud, αλλά το Beeper Mini εξακολουθούσε να μην λειτουργεί. Ο ιδρυτής Eric Migicovsky τονίζει ότι απλά δεν καταλαβαίνει τον λόγο που η Apple μπλόκαρε την εφαρμογή του:

«Αν η Apple νοιάζεται πραγματικά για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δικών της χρηστών iPhone, γιατί να σταματήσει μια υπηρεσία που επιτρέπει στους δικούς της χρήστες να στέλνουν πλέον κρυπτογραφημένα μηνύματα σε χρήστες Android, αντί να χρησιμοποιούν μη ασφαλή SMS;».

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Apple δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να εισέλθει πλαγίως στο iMessage και παρά την επιβεβαίωση της ότι θα υιοθετήσει το πρότυπο RCS μέσα στο 2024, είναι κάθετα ξεκάθαρη πως η πλατφόρμα της θα παραμείνει κλειστή.

Πηγή: techgear.gr