RARBG: Έκλεισε για πάντα ο torrent ιστότοπος

To RARBG έκλεισε για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη δίωξη του παράνομου downloading, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι δημιουργοί του.

RARBG: Έκλεισε για πάντα ο torrent ιστότοπος

Σταμάτησε τη λειτουργία του το site RARBG που διέθετε μια τεράστια βιβλιοθήκη torrents για ταινίες, μουσική, βιβλία, τηλεοπτικές σειρές και λοιπά αρχεία.

Ο δωρεάν ιστότοπος λήψης torrent ξεκίνησε το 2008 (εικάζεται πως ξεκίνησε από τη Βουλγαρία) και αποτέλεσε μέχρι σήμερα αγαπημένο χώρο για τους χρήστες, μέσα από το ίδιο το RARBG ή τους ιστότοπους διακομιστή μεσολάβησης. Το site παρείχε torrent files και magnet links διευκολύνοντας το peer-to-peer file sharing μέσω του πρωτοκόλλου του BitTorrent. Παράλληλα, δεν επέτρεπε στους χρήστες να ανεβάσουν τα δικά τους torrents.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι λειτουργίας του "πειρατικού" ιστότοπου: "Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για εμάς, κάποιοι από την ομάδα μας πέθαναν από covid, άλλοι αντιμετωπίζουν επιπλοκές, και δεν μπορούν να εργαστούν. Άλλοι επίσης πολεμούν στον πόλεμο (της Ουκρανίας) και στις δύο μεριές. Επίσης η αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη μας έχει επηρεάσει πάρα πολύ σκληρά. Ο πληθωρισμός έχει κάνει τα έξοδά μας μη διαχειρίσιμα. Έτσι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο τη λειτουργία του site καθώς τα μαζικά έξοδά μας δεν μπορούν να καλυφθούν άλλο από τις τσέπες μας. Μετά από μια ομόφωνη ψηφοφορία αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Απολογούμαστε για αυτό".

Ο ιστότοπος δεν προσέλκυε μόνο εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ήταν επίσης ένας σημαντικός κόμβος κυκλοφορίας και επικοινωνίας μεταξύ του πειρατικού κοινού. Το τέλος λειτουργίας του RARBG είναι το μεγαλύτερο κλείσιμο torrent site μετά το τέλος του KickassTorrents, Torrentz και ExtraTorrent την περίοδο 2015/2016.

Το 2019 η επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ χαρακτήρισε το RARBG ως μια "κακόβουλη αγορά" ενώ το 2020 το site μπήκε στο επίκεντρο των ερευνών των βουλγαρικών αρχών. Ούτως ή άλλως πολλά κράτη είχαν ήδη μπλοκάρει το RARBG για νομικούς λόγους. Μάλιστα, το 2017 η Google προχώρησε σε απαγόρευση των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις που αφορούσαν το RARBG. Από τις 15 Μαίου του 2019, το RARBG ήταν αποκλεισμένο και από την Ελλάδα.

πηγή: News247