Microsoft: Παγκόσμια πρώτη με αγορά ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Η Microsoft έκλεισε συμβόλαιο με την εταιρία Helion, η οποία στηρίζεται από τον CEO της ΟpenAI

Microsoft: Παγκόσμια πρώτη με αγορά ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Σε μία σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της πυρηνικής σύντηξης, του νέου ιερού δισκοπότηρου των δισεκατομμυριούχων, η Microsoft ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την startup Helion Energy για την αγορά ενέργειας από αυτήν από το 2028. Η Helion Energy είναι μία εταιρεία με μεγάλες φιλοδοξίες, η οποία στηρίζεται χρηματοδοτικά ήδη από τον Σαμ Όλτμαν, τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAΙ, δημιουργού του ChatGPT.

Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ελαφροί ατομικοί πυρήνες συγχωνεύονται για να σχηματίσουν έναν ενιαίο βαρύτερο. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, χωρίς εκπομπές άνθρακα και περιορισμένη ραδιενέργεια, αλλά οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μετατρέψουν αυτή την ενέργεια σε καθαρή ισχύ.

Η σύντηξη θεωρείται από καιρό ως εναλλακτική λύση καθαρής ενέργειας σε σχέση με πηγές που καίνε ορυκτά καύσιμα και απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου. Άλλες τεχνολογίες και εφαρμογές που αναπτύσσονται στηριζόμενες στη σύντηξη περιλαμβάνουν ισχυρούς μαγνήτες, καλύτερα λέιζερ ή ακτινοθεραπεία για την έρευνα για τον καρκίνο.

Καθώς η μάχη κατά της κλιματικής κρίσης αναγνωρίζεται ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χώρες και επιχειρήσεις, ανά την υφήλιο, οι επενδυτές έχουν ρίξει περί τα 5 δισ. δολάρια σε ιδιωτικές εταιρείες πυρηνικής σύντηξης. Ωστόσο η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα είναι η πρώτη στην οποία εταιρεία πυρηνικής σύντηξης κλείνει συμβόλαιο για την πώληση ενέργειας, σύμφωνα με τον Άντριου Χόλαντ, επικεφαλής της Fusion Industry Association.

«Είναι η πρώτη φορά, από όσο γνωρίζω, που μία εταιρεία του χώρου υπογράφει συμφωνία πώλησης ρεύματος» δήλωσε στο CNBC. Σχολίασε επίσης πως ο στόχος να μπορεί να πουλήσει από το 2028 ενέργεια η Helion είναι «επιθετικός», αλλά πρόσθεσε πως «έχουν ένα ισχυρό σχέδιο για να φτάσουν εκεί». Αυτό προφανώς πιστεύει και η Μicrosoft. H Helion ιδρύθηκε το 2013 και έχει περίπου 150 υπαλλήλους.

naftemporiki.gr