Μαθητές Λυκείου δημιούργησαν συσκευή γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς μαθητές

Η Αλίκη Ράγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, μαθητές Λυκείου από την Πάτρα, δημιούργησαν συσκευή γραφής και ανάγνωστης για τους τυφλούς συμμαθητές τους.

Μαθητές Λυκείου δημιούργησαν συσκευή γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς μαθητές

Το σύστημα ονομάζεται Pop2See Smart Class και περιλαμβάνει μια κάμερα η οποία διαβάζει τον πίνακα της τάξης, μετασχηματίζοντας σε ήχο και σε ψηφιακό κείμενο τις σημειώσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτόν, καθώς κι ένα πληκτρολόγιο ανάγνωσης και γραφής Braille, που μετατρέπει σε κείμενο στα αγγλικά ό,τι πληκτρολογήσει ο μαθητής.

«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το σύστημα συσκευών ώστε να συμβάλλουμε στην ένταξη των τυφλών μαθητών στα γενικά σχολεία. Ουσιαστικά το όραμά μας είναι να τους προσφέρουμε το δικαίωμα της επιλογής. Να μπορούν να επιλέξουν να φοιτήσουν στο γενικό σχολείο αυτόνομοι και ανεξάρτητοι γιατί η έλλειψη όρασης δεν σημαίνει ότι μπαίνουν όρια στην εξέλιξη ενός ανθρώπου», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 18χρονη Αλίκη Ράγκου από το 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών.

Το εν λόγω σύστημα ξεκίνησε να το δουλεύει μαζί με τον ξάδερφο της Κωνσταντίνο Μαζαράκη από πέρσι τον Ιούλιο, ενώ φέτος κατάφεραν να συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022 του υπουργείου Παιδείας όπου και διακρίθηκαν με αποτέλεσμα να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον 33ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022, μαζί με άλλες δύο ομάδες.

Ο 33ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός των Νέων Επιστημόνων 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Λάιντεν της Ολλανδίας από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Την αποστολή της Ελλάδας απαρτίζουν ακόμα οι εξής ιδέες και νέοι επιστήμονες:

«Σύστημα μέτρησης και παρακολούθησης της ποιότητας του θαλασσινού νερού» (Δημήτρης Δελιακίδης, 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης).

«e-Αιμοδότες: Σύστημα πληροφόρησης και άμεσης ειδοποίησης αναγκών αιμοδοσίας» (Άγγελος-Μιχαήλ Χουβαρδάς & Λέανδρος Κουρτίδης, 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ