Όλα έτοιμα για το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα

Προς επίλυση οδεύουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ενεργοποίηση του δορυφορικού Internet της Starlink, του Έλον Μασκ, στην Ελλάδα, με πηγές να αναφέρουν στο insider.gr ότι εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική δοκιμή του Δικτύου ενώ προς το τέλος του έτους θα αρχίσει να παραδίδεται ο εξοπλισμός σε όσους κατοίκους της χώρας έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελία. 

Όλα έτοιμα για το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα

Ειδικότερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμενόταν για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών κι αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η εν λόγω ΚΥΑ, η οποία βασίζεται στην εισήγηση που έχει καταθέσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη πιλοτική δοκιμή της υπηρεσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε στενό κύκλο συνεργατών τον Νοέμβριο. Τον τελευταίο μήνα του έτους όμως θα αρχίσει να παραδίδεται ο εξοπλισμός σε όσους Έλληνες έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελία.

Να θυμίσουμε ότι η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου ήταν απαραίτητη προτού η εταιρεία του Μασκ αρχίσει να στέλνει τα κουτάκια εξοπλισμού στη χώρα μας, λόγω των διαφορών που εντοπίζονται στα συγκεκριμένα δορυφορικά πιάτα σε σχέση, για παράδειγμα, με τα πιάτα της δορυφορικής τηλεόρασης. Η βασικότερη εξ αυτών των διαφορών είναι ότι τα εν λόγω δορυφορικά πιάτα είναι όχι μόνο δέκτες αλλά και πομποί. Παράλληλα μέσω της ΚΥΑ θα ρυθμιστούν και άλλα θέματα που αφορούν στον εξοπλισμό, όπως το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή και πώς θα αποσβένεται το κόστος του.

Με τον τρόπο αυτό, θα ανοίξει ο δρόμος για την αδειοδότηση των πρότυπων κεραιών και το Internet μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς της Starlink θα παρέχεται στους συνδρομητές κατά το πρότυπο της δορυφορικής τηλεόρασης, δηλαδή δεν θα χρειάζεται ο κάθε συνδρομητής να αιτηθεί ξεχωριστά για την αδειοδότηση του δικού του εξοπλισμού.

Να θυμίσουμε ότι η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε το φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά και έχει επεκταθεί σε 12 χώρες, με τους χρήστες της να φτάνουν τον Ιούλιο του 2021 τις 90.000.

Στην περίπτωση της χώρας μας οι προπαραγγελίες άνοιξαν την Άνοιξη, αφότου η εταιρεία προχώρησε στην σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με διακριτικό τίτλο STARLINK GREECE, με διαχειριστές τους κ. Samuel Chadwick Gibbs και κα Cynthia B. Gibbs και αρχικό κεφάλαιο ύψους χιλίων (1.000€) ευρώ, τα οποία προέρχονται από την STARLINK HOLDINGS NETHERLANDS B.V, όπως αποδεικνύεται από την σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ.

πηγή: insider.gr