Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» - Όταν... μαχαίρωσαν τον Κούρκουλο! (vid)

Αφηγείται ο Καζαντζίδης στον Βασίλη Βασιλικό την εμπειρία του από τη συμμετοχή του κινηματογραφικές ταινίες την εποχή της ακμής του.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» - Όταν... μαχαίρωσαν τον Κούρκουλο! (vid)

«Από παλιά είχα πάθος για τον κινηματογράφο. Έπαιξα σε πολλές ταινίες. Περίπου σε τριάντα ή σαράντα. Σε μια ταινία ο Κούρκουλος σηκώνεται απ' το τραπέζι και έρχεται και τραγουδάμε αγκαλιασμένοι "Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός". Και στη συνέχεια -- ήταν η απαίτηση του σκηνοθέτη -- τον μαχαιρώνουν.» («Υπάρχω», σελ. 227, Εκδόσεις Λιβάνη) Αναφέρεται φυσικά στην ταινία «Οι Αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη.

Στην κινηματογραφική εκτέλεση του τραγουδιού συμμετέχει ο Νίκος Κούρκουλος και φυσικά η Μαρινέλλα με το περίφημο σεκόντο της. Δεν υπάρχει άλλη ηχογράφηση από τον Καζαντζίδη πριν από την δεύτερη εκτέλεση του Πάνου Τζανετή. «Οι αδίστακτοι»είναι ταινία του 1965και αναπαράγει ένα κλίμα υπερβολικά κυνικό που εκβιάζει τη συγκίνηση και την αγωνία του θεατή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και ο Κούρκουλος κινήθηκε σε χαμηλό για τον ίδιο υποκριτικό επίπεδο. Τόσο το σενάριο όσο και η σκηνοθεσία στόχευσαν στην προσπάθεια να παρουσιάσουν μια χοντροκομμένη εκδοχή του κακού στην ελληνική κοινωνία της εποχής.

Ωστόσο η κινηματογράφηση του τραγουδιού με το ντουέτο Καζαντζίδη, Μαρινέλλα αλλά και την ορχήστρα τους είναι από τις πιο ωραίες σκηνές λαϊκής ορχήστρας σε ελληνική ταινία, κι αξίζει κάποιος να τη δει και να την ξαναδεί.

Οι τραγουδιστικές επιδόσεις του Νίκου Κούρκουλου ξεπερνούν τα συνήθη μέτρα ερμηνείας από ηθοποιό. Η κινηματογραφική εκδοχή του τραγουδιού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1988 στον δίσκο «Γιάννης Μαρκόπουλος στον Ελληνικό Κινηματογράφο».