Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Κάθε λιμάνι και καημός» - Από τον Μπιθικώτση στον Γαβαλά! (vid)

Το  «Κάθε λιμάνι και καημός» έχει τη δική του ιστορία την οποία αφηγείται ο συνθέτης του Γιώργος Κατσαρός.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Κάθε λιμάνι και καημός» - Από τον Μπιθικώτση στον Γαβαλά! (vid)

«Όταν έγραψα το «Κάθε λιμάνι και καημός» για την ταινία Το Κάθαρμα μου λέει ο Μηλιόπουλος της Κολούμπια να βάλουμε τον Μπιθικώτση να το πει γιατί το κουπλέ το είχα ακόμα ζεϊμπέκικο. Όταν μου ανέθεσαν για την ταινία τη μουσική, μου ζήτησαν ένα τραγούδι με λιμάνια…

Έπρεπε να συζητήσουμε τα οικονομικά για το τι θα πάρει ο Γρηγόρης. Αυτός ζήτησε 15.000. Ο Ανδρίτσος, σκηνοθέτης της ταινίας, βρήκε το ποσό υπέρογκο. Ο Μηλιόπουλος μου πρότεινε τον Γαβαλά, εμένα μου άρεσε, αυτός συμφώνησε στις 7.500 κι έκλεισε η δουλειά. Ήρθε στο σπίτι μου με τη Ρία και το προβάραμε. Μου λέει τότε ο Πάνος ‘Γιατί το έχεις ζεϊμπέκικο;’ Τότε η μόδα ήταν έτσι.

Ο Γαβαλάς άλλαξε κι έκανε χασάπικο όλο το τραγούδι. Διευθυντής στην Κολούμπια ήταν ο Μανώλης ο Χιώτης. Πολλοί νομίζουν πως παίζει αυτός στο τραγούδι αλλά ήταν ο Γιάννης ο Καραμπεσίνης που τον πρότεινε ο ίδιος ο Μανώλης. Ακορντεόν ο Βασίλης Βασιλειάδης. Θυμάμαι πως ο Πάνος τραγουδούσε με τη Ρία σαν να ήταν μια φωνή, τόσο δεμένοι! Τότε δεν υπήρχε η άνεση να ξαναγράψουμε. Μια κι έξω το είπανε. Φώναζε ο Μηλιόπουλος να το παίξουν σωστά γιατί κόστιζε η μήτρα» (Δημήτρης Μανιάτης «Πάνος Γαβαλάς, μια φωνή όλο φως» Εκδόσεις Λιβάνη)