Όταν ο Μάρκος Βαμβακάρης θα δίδασκε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

Φαντάζει απίθανη ιστορία κι όμως ο Μάρκος Βαμβακάρης είχε δεχτεί πρόσκληση από αμερικανικό πανεπιστήμιο για να διδάξει τη μελέτη του λαϊκού μας τραγουδιού

Όταν ο Μάρκος Βαμβακάρης θα δίδασκε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο

Η Αγγελική Βέλλου-Κάιλ που έχει επιμεληθεί την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη αναφέρεται σ' ένα περιστατικό που φωτίζει αλλιώς την ζωή και την ιστορία του Πατριάρχη του ρεμπέτικου.

Ο Μάρκος πέθανε με το ανεκπλήρωτο όνειρο ενός ταξιδιού στην Αμερική. Αναπολούσε συχνά τα χρόνια της δόξας του όταν τον ζητούσε όλη η Αμερική.

Κι όμως δεν μ' αφήσανε να πάω να βγάλω λεφτά με το μπουζούκι μου γιατί το όνομά μου ήταν λερωμένο από τον καιρό που φούμαρα χασίσι και από τα δεσίματα.

Το καλοκαίρι του 1969 η Αγγελική Βέλλου-Κάιλ και ο άντρας της παρέδιδαν μια σειρά μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Μπούφαλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με θέμα την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Το πρώτο μέρος των μαθημάτων αφορούσε μια θεωρητική εισαγωγή. Το δεύτερο περιλάμβανε τη μελέτη της λογοτεχνίας και του λαϊκού τραγουδιού ως πηγές.

Για αυτό το δεύτερο μέρος ο Μάρκος Βαμβακάρης προσδιοριζόταν ως έκτακτος επισκέπτης καθηγητής. Επρόκειτο να ταξιδέψει αρχές Ιουλίου του 1969, αλλά στο μεταξύ παρουσίασε πρόβλημα με την καρδιά του και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Πειραιά. Μέχρι τον θάνατό του αρχές του 1972 αισιοδοξούσε ότι θα τα καταφέρει τελικά να εκπληρώσει το όνειρο της Αμερικής.