Άκης Πάνου: Ο οργανοποιός που έγινε μέγας συνθέτης

Μια ακόμα απίστευτη ιστορία ενός μεγάλου δημιουργού στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι

Άκης Πάνου: Ο οργανοποιός που έγινε μέγας συνθέτης

Ο δρόμος προς την δόξα και την καταξίωση δεν είναι πάντα σπαρμένος με ροδοπέταλα, ειδικά αν μιλάμε για το παλιό λαϊκό τραγούδι. Μεγάλος συναγωνισμός, μεγάλα ονόματα, μεγάλες αξίες κι άντε εσύ να βρεις τον τρόπο να αναδειχθείς χωρίς να σε φάνε τα θηρία.

Πολλοί τραγουδιστές, συνθέτες ή στιχουργοί ξεκίνησαν αλλιώς και χρειάστηκε να περιμένουν χρόνια μέχρι να έρθει η αναγνώριση. Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες με την αδιανόητη πορεία ήταν και ο τόσο αγαπητός Άκης Πάνου.

Ο Άκης Πάνου γεννήθηκε το 1933 και μπήκε διακριτικά στον χώρο της λαϊκής μουσικής το 1947 έμεινε πάνω από δέκα χρόνια στα λαϊκά πάλκα ως μουσικός και το 1958 έδωσε το πρώτο του τραγούδι στη δισκογραφία. Έμελλε όμως να περιμένει τουλάχιστον δέκα ακόμα χρόνια για να έρθει η αναγνώριση. Ουσιαστικά η αξία και το μέγεθος του Άκη Πάνου φωτίζεται πια για τα καλά στις αρχές της δεκαετίας του '70. Στο μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια εθεωρείτο άριστος οργανοποιός και είχε κατασκευάσει μπουζούκια, εκτός των άλλων, και για τους σολίστες Κώστα Παπαδόπουλο και Λάκη Καρνέζη. Κάποια στιγμή τον πλησίασε και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για να του φτιάξει μπουζούκι και η γνωριμία τους έδωσε ως πρώτο καρπό το λαϊκό σουξέ «Θα πουλήσω το ρολόι».

Μέχρι τις αρχές του '70 πάντως στις εταιρείες τον είχαν περισσότερο για οργανοποιό και λιγότερο για συνθέτη και στιχουργό. Για μια φορά ακόμα αποδείχτηκε πως η αναγνώριση έρχεται μετά την επιτυχία.