Γιατί ο ύμνος της ΑΕΚ λέει «η μπάλα εκεί θα καρφωθεί» για το ματς με τον Ολυμπιακό

O Kώστας Μπαλαχούτης υπέγραψε τη βιογραφία του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή Βαγγέλη Περπινιάδη, γνώρισε και τον Κώστα Νεστορίδη και εξηγεί γιατί ο συνθέτης εκτός από τον ύμνο του Ολυμπιακού έγραψε τραγούδι και για τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή.

Γιατί ο ύμνος της ΑΕΚ λέει «η μπάλα εκεί θα καρφωθεί» για το ματς με τον Ολυμπιακό

«Δεν υπήρχαν μέχρι εκείνο τον καιρό πολλές ανάλογες εκδόσεις ζωντανών θρύλων του λαϊκού τραγουδιού, κι αυτό με ώθησε να "καλύψω", όσο και όπως μπορούσα, αυτό το "κενό". Είχα επίσης την τιμή να γνωρίσω τον Κώστα Νεστορίδη, να μου διηγηθεί στιγμές από το ποδοσφαιρικό βίο του αλλά και την αγάπη του για το λαϊκό τραγούδι και τους αυθεντικούς εκφραστές του.

Κανείς από τους δύο δεν είναι πλέον στη ζωή, τα χνάρια τους όμως παραμένουν παντοτινά. Δύσκολα να ματαγίνουν τραγουδισταράδες με τέτοια πλατιά γκάμα και μεστή πληρότητα σαν τον Περπινιάδη και παικταράδες με το χάρισμα, την γενναιοδωρία και αφοσίωση στην ομάδα τους, σαν το Νεστορίδη.

Άλλωστε στον ύμνο της Α.Ε.Κ. που έγραψε και τραγούδησε (με την παρτενέρ του Ρία Νόρμα) ο Περπινιάδης δηλώνεται ξεκάθαρα: «Και σαν τον Νεστορίδη κανέναν δεν θα βγει».

Σύμφωνα με το θρύλο σε αγώνα της ΑΕΚ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό το 1960, ο Νεστορίδης είχε προβλέψει ότι θα σκοράρει. Μάλιστα είχε πει στον αντίπαλο τερματοφύλακα, τον αίλουρο Σάββα Θεοδωρίδη και σε ποια γωνία θα το… καρφώσει. Κι έτσι έγινε.

Γι’ αυτό και στο τραγούδι του ο Περπινιάδης συμπληρώνει: «…να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί».

Βέβαια ο Κοκκινιώτης Περπινιάδης έχει συνδεθεί με δύο ύμνους για τον αγαπημένο του Ολυμπιακό που έγραψαν ιστορία: «Ολυμπικ Ολυμπίκ Ολυμπιακέ» (Ολυμπιακός) και «Του Μπούκοβι την ομαδάρα».

Πώς λοιπόν και γιατί ο προικισμένος τραγουδιστής, δημιουργός και αυτοδίδακτος μπουζουξής έφτιαξε τον ύμνο της ΑΕΚ;

Όπως μου δήλωσε ο ίδιος και καταγράφεται στο βιβλίο της ζωής του: «Τον πρώτο ύμνο τον έγραψα για την ΑΕΚ που συμπαθούσα γιατί τα κατοχικά χρόνια τα πέρασα κοντά στη Φιλαδέλφεια…».