Η μαντινάδα που έστειλε τον Σταύρο Παράβα στη Γυάρο

Το 1974 και ενώ το καθεστώς της χούντας  επιχείρησε  μια «δημοκρατική στροφή» με την ελπίδα να κρατηθεί στην εξουσία, ο Παράβας πρωταγωνιστούσε  στην παράσταση «Επτά χρόνια φαγούρα».

Η μαντινάδα που έστειλε τον Σταύρο Παράβα στη Γυάρο

Η παράσταση δεν ήταν και τόσο προκλητική, παρέπεμπε μάλιστα στη γνωστή ταινία. Ο Παράβας, ωστόσο, ζήτησε να γίνει μια προσθήκη. Σε ένα από τα νούμερα που έκανε, ήταν ένας κρητικός λυράρης. Και εκεί, σε μια μαντινάδα, η οποία έλεγε: «Όποιος καλά μας κυβερνά, θα είναι και δικός μας. Γύψο, κοντούς, τρελούς και τανκς δε θέλει ο λαός μας. Είπα πολλά και λάλησα και πρέπει να το στρίψω, μην τύχει και με βάλουνε και εμένα μεσ' τον γύψο»!

Η χούντα δεν άργησε να αντιδράσει. Δυο στρατονόμοι της ΕΑΤ – ΕΣΑ, με πολιτικά, πήγαν στο «ΡΕΞ» και τον συνέλαβαν. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της ΕΣΑ και από εκεί τον πήγαν στη Γυάρο. Πρώτα, όμως, έκαναν μια στάση στη Σύρο όπου ο Παράβας βασανίστηκε άγρια.

Τα βασανιστήρια (σωματικά και ψυχολογικά) και οι άγριοι ξυλοδαρμοί συνεχίστηκαν και στο κολαστήριο της Γυάρου. «Δεν μπορούσα να διανοηθώ ποτέ ότι υπήρχαν τέτοια μέρη – τέρατα όπου φυλακίζουν και βασανίζουν ανθρώπινες ψυχές» είχε πει ο ίδιος ο Παράβας ο οποίος απελευθερώθηκε μαζί με τους τελευταίους 44 εξόριστους όταν έπεσε η χούντα.