Εl Condor pasa: Δεύτερος εθνικός ύμνος του Περού με 4000 εκτελέσεις

Η ιστορία του αρχίζει τον 18ο αιώνα ως παραδοσιακή μουσική των Άνδεων και ειδικότερα του Περού.

Εl Condor pasa: Δεύτερος εθνικός ύμνος του Περού με 4000 εκτελέσεις


Ο πρώτος που το έφερε στην επικαιρότητα ήταν ο συνθέτης Daniel Alomia Robles Godoy o οπoιος το ενορχήστρωσε το 1913 κι όπως είχε το δικαίωμα επειδή ήταν public domain το κατοχυρωσε στο ονομα του.

Η πρώτη ζωντανή εκτέλεση έγινε σε θέατρο της Λιμα το 1913. Ήταν κομμάτι του περουβιανού μουσικού έργου El condor pasa( To πέρασμα του κόνδορα).

Το 1965 ο Paul Simon τo άκουσε σε συναυλία του συγκροτήματος Los Incas στο Παρίσι. Του άρεσε η μελωδία ,τους πλησίασε, έγιναν φίλοι και μάλιστα περιόδευσε μαζί τους και ζήτησε την άδεια να ηχογραφήσει την σύνθεση. Ο μανατζερ του γκρουπ Jorge Milchberg είπε ότι αυτός είχε τα δικαιώματα και του έδωσε την άδεια.O Σαιμον έγραψε αγγλικούς στίχους, το ηχογράφησε ως ντουέτο Simon and Garfunkel,με συνοδεία των Los Incas και παραμένει το πιο γνωστό περουβιανό τραγούδι στο αγγλόφωνο κοινό.

Έγινε επιτυχία σε Αυστραλία ,Αυστρία,Δανια, Γερμανία ,όπου πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, Ινδονησία ,Νέα Ζηλανδία ,Ισπανία, Γαλλία.
Το 2004 η κυβέρνηση του Περού ανακήρυξε την σύνθεση τμήμα της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, θεωρώντας την ως δεύτερο εθνικό ύμνο.Η δημοφιλέστερη εκτέλεση όλων των εποχών στο Περού είναι από την Yμα Σουμάκ, με φωνή που έφτανε τις 8 οκτάβες.

Σήμερα το τραγούδι έχει φθάσει τις 4000 εκτελέσεις με 300 διαφορετικούς στίχους.Το 1970 το ηχογράφησε ο Andy Williams,το 1971 ο Perry Como και οι ορχήστρες του Ray Conniff και του Paul Mauriat,το 1972 η Boston Pops Orchestra,το 1974 μόνος του ο Paul Simon.το 1991 οι Placido Domingo,James Galway.Και ακομα οι Trini Lopez,Esther Ofarim,Celia Cruz,Jose Feliciano, Julie Felix στην Αγγλία και στην Κινα η Teresa Teng.