Bob Marley: Το τελευταίο τραγούδι του, κι αυτό που έκανε μόνο πρόβα!

Με το καρκίνο στο τελικό στάδιο, ο Bob Marley, έδωσε πριν από 43 χρόνια, την τελευταία του συναυλία.

 

Bob Marley: Το τελευταίο τραγούδι του, κι αυτό που έκανε μόνο πρόβα!

Το καλοκαίρι του 1980, ο Bob Marley έκανε συναυλίες σε πόλεις της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, περνώντας στη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, προχωρώντας στην Αγγλία, την Ιρλανδία και την Ουαλία και καταλήγοντας στις Η.Π.Α.

Εκείνο το διάστημα ήξερε πως σύντομα θα πεθάνει! Έδινε μάχη με τον καρκίνο ήδη από τον Ιούλιο του 1977. Τότε ένιωσε ενοχλήσεις στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και οι γιατροί διέγνωσαν κακοήθες μελάνωμα. Του ζήτησαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του δαχτύλου του για να σώσουν τη ζωή του, αλλά αυτός αρνήθηκε, επειδή του το απαγόρευαν οι πεποιθήσεις του ως Rastafari.

Στην τελευταία περιοδεία ο καρκίνος είχε προχωρήσει πάρα πολύ. Ο Bob Marley είχε μείνει περίπου 75 κιλά και κάθε ημέρα αποδυναμωνόταν και περισσότερο. Αλλά δεν το έβαζε κάτω. Ήθελε ο θάνατος να τον βρει όρθιο.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ στο τέλος είχε απομείνει περίπου 75 κιλά | YouTube

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1980, ο Bob Marley έδωσε την τελευταία του συναυλία στο Πίτσμπουργκ, στο «Stanley Theatre». Θα έδινε τη συναυλία στο Πίτσμπουργκ κανονικά γιατί ήθελε να ολοκληρωθεί η περιοδεία κανονικά.

Στις πρόβες ο Bob Marley ζήτησε πολλές φορές από το συγκρότημα να προετοιμάσουν το «I'm Hurting Inside», ένα τραγούδι που μιλάει για τον πόνο που ένιωθε ένας 35χρονος άνδρας σε σώμα και ψυχή. Το έκαναν πολλές φορές πρόβα. Ίσως παραπάνω από κάθε άλλο τραγούδι. Τελικά, εκείνο το βράδυ στο «Stanley Theatre» δεν το τραγούδησε. Υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν πως ο Bob Marley απλά ήθελε να παίξει εκείνο το τραγούδι μόνο στις πρόβες και μόνο για εκείνον και δεν είχε ποτέ σκοπό να το παίξει στη συναυλία. Ίσως ήθελε να πει σε όλους πως αισθάνεται αλλά χωρίς να μιλήσει.

Το τελευταίο τραγούδι εκείνης της συναυλίας ήταν το θρυλικό «Get Up Stand Up» και ηχογραφήθηκε σε προγενέστερη συναυλία και όχι στο Πίτσμπουργκ. Το πιθανότερο σενάριο γι αυτή τη μικρή «νοθεία» ήταν πως με δεδομένο πως ο Bob Marley ήταν καταπονημένος η απόδοση της φωνής του δεν ήταν και η καλύτερη στο τέλος του show και άρα επιλέχθηκε κάποια καλύτερη ηχογράφηση.

Αμέσως μετά τη συναυλία ο Bob Marley κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η υπόλοιπη περιοδεία θα ακυρωθεί αφού ο θρύλος της reggae θα νικηθεί από τον καρκίνο μερικούς μήνες μετά, στις 11 Μάη του 1981.