Νίνα Σιμόν - Η «δύσκολη» της μουσικής που πυροβόλησε τον γείτονά της

Το «κακό παιδί» της μουσικής, η Νίνα Σιμόν είχε μια ενδιαφέρουσα ζωή και σταδιοδρομία

Νίνα Σιμόν - Η «δύσκολη» της μουσικής που πυροβόλησε τον γείτονά της

Είχε σε όλη της τη ζωή τη φήμη της «δύσκολης» τόσο στην καθημερινότητά της όσο και στις συνεργασίες της. Η Νίνα Σιμόν (ένα ψευδώνυμο που εξίσου δύσκολα εξηγείται -Νίνα=μικρό κορίτσι στα Ισπανικά, Σιμόν= το μικρό όνομα της ηθοποιού Σιμόν Σινιορέ) έζησε σίγουρα μια συναρπαστική ζωή στην πρώτη γραμμή της αντιρατσιστικής και αντιπολεμικής κουλτούρας. Παρότι εντάσσεται στους καλλιτέχνες της τζαζ η ίδια δεν αποδέχθηκε ποτέ αυτό τον «περιοριστικό» χαρακτηρισμό, θεωρώντας πως κινείται σε ευρύτερη γκάμα που ορίζουν τα μπλουζ και η σόουλ μουσική.

Τραγουδίστρια, συνθέτρια και πιανίστρια η Νίνα Σιμόν συνέδεσε το όνομά της και την δυναμική της με τις ιστορικές συνθήκες μιας εποχής γεμάτης ρατσισμό και αναίτιους τοπικούς πολέμους. Αντιτάχθηκε με σθένος στο ηγεμονικό Αμερικανικό όνειρο και τράβηξε το δικό της δρόμο, που δεν ήταν ποτέ εύκολος τόσο για εκείνη όσο και για τους συνεργάτες της. Ήρθε συχνά σε προστριβή τόσο με το κράτος και την δισκογραφική βιομηχανία, όσο και με τους μουσικούς αλλά και με το κοινό της, δημιουργώντας δικαιολογημένα την αίσθηση της «δύσκολης». Χαρακτηριστικό το επεισόδιο κατά το οποίο πυροβόλησε με αεροβόλο ένα γείτονά της γιατί την ενοχλούσε με το γέλιο και δεν την άφηνε να συγκεντρωθεί.

Πέθανε πριν από 20 χρόνια αλλά εμείς θα τη θυμόμαστε για τις ερμηνείες της στο I Loves You Porgy (από το μιούζικαλ Porgy and Bess) το I Put A Spell On You και το Four Women αλλά και στο Τo Love Somebody.