Stairway to heaven - Κάτι που δεν είχαμε φανταστεί για το τραγούδι των Ζέπελιν

Ένα από τα διασημότερα τραγούδια της ροκ κρύβει ένα... αρχαίο μυστικό

 Stairway to heaven - Κάτι που δεν είχαμε φανταστεί για το τραγούδι των Ζέπελιν

Το διάσημο χιτ των Λεντ Ζέπελιν Stairway to heaven ξεκινά με αργό τέμπο και ακουστικές κιθάρες, όμως ο σημερινός ακροατής δεν υποπτεύεται καν πως ο ρυθμός αυτός ανταποκρίνεται σε ένα ευρέως διαδεδομένο στρατιωτικό παιάνα της αρχαιότητας.

Η «Ωδή του καρκίνου», το τραγούδι του κάβουρα δηλαδή, υιοθετήθηκε από τις βαριά οπλισμένες αρχαιοελληνικές φάλαγγες για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Καθώς ο συντονισμός και η ακρίβεια των κινήσεων ήταν ζωτικής σημασίας για τον στρατιωτικό αυτό σχηματισμό, οι οπλίτες τραγουδούσαν έναν αργό ύμνο για να τηρούν τον ρυθμό της προέλασης. Ο ύμνος αυτός ήταν γραμμένος σε δωρικό ανάπαιστο και στην αρχαιότητα τον συναντούσε κανείς και στον χορό της κωμωδίας που έψαλλε κάτι ανάλογο. Στις πολεμικές επιχειρήσεις, εκεί όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι περίφημοι λογάδες, κάτι σαν τις σημερινές ειδικές δυνάμεις, η μεγαλύτερη δοκιμασία ήταν συνήθως ο βαρύς οπλισμός, που εμπόδιζε τη γρήγορη κίνηση. Τα αργά και υπολογισμένα βήματα των λογάδων ήταν η μοναδική εγγύηση καλής λειτουργίας αυτής της πολυάνθρωπης πολεμικής μηχανής που αποδεικνυόταν θανάσιμη απειλή για τον αντίπαλο.

Η «Ωδή του κάβουρα» υιοθετήθηκε από τους Λεντ Ζέπελιν ως εισαγωγικό μοτίβο για το περίφημο Stairway to Heaven. Φαίνεται πως οι αρχαίοι θα αντιλαμβάνονταν καλύτερα αυτό τον συσχετισμό και θα αγαλλίαζε η ψυχή τους ακούγοντας την μπαλάντα του διάσημου ροκ συγκροτήματος.

Κατά τα άλλα το Stairway to Heaven ψηφίστηκε ως το τρίτο καλύτερο ροκ κομμάτι όλων των εποχών μέσω του τηλεοπτικού σταθμού VH1, και τοποθετήθηκε 31ο στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, Κατάλογος με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών. Επίσης, τη δεκαετία του 1970, στις ΗΠΑ, ήταν το τραγούδι που ζήτησαν περισσότερες φορές να ακουστεί στο ραδιόφωνο, αν και ποτέ δεν κυκλοφόρησε εκεί ως single. Ενώ, σε ψηφοφορία που έγινε στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Metal Hammer, το τραγούδι κατέλαβε την 7η θέση στα 200 καλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών.