Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε ρέκβιεμ για τον Τσε Γκεβάρα

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε το 1975 τη σουίτα αυτή για την ταινία "Faccia Di Spia", το «κατασκοπευτικό πρόσωπο» παραμένοντας για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε ρέκβιεμ για τον Τσε Γκεβάρα

To θέμα της ταινίας είναι τα παιχνίδια συνομωσίας των κέντρων εξουσίας και η φυσική αντίδραση των λαών.

Συμμετέχουν οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί της εποχής, μεταξύ των οποίων οι: Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Νίκος & Γεράσιμος Λαβράνος (κρουστά), Βασίλης Τενίδης (κιθάρα), Σωτήρης Ταχιάτης (βιολοντσέλο), Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), Αλίκη Κρίθαρη (άρπα), Δημήτρης Βράσκος (βιολί, μαντολίνο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι).

Την ορχήστρα διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις. Το έργο ήταν αφιερωμένο στον νεαρότατο τότε συνεργάτη του συνθέτη Νίκο Κυπουργό.

Η δεκαετία του 1970 ήταν για την Ιταλία εποχή όξυνσης των πολιτικών παθών. Το "Faccia Di Spia" ήταν μια ταινία, που έμπλεκε τον Τσε Γκεβάρα, τη CIA και τον Σαλβαδόρ Αλιέντε σε ένα σενάριο για τις συνωμοσίες των κέντρων εξουσίας κατά των λαών - πριν καταλήξει με ένα «προφητικό» πλάνο των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης να ματώνουν, στο οποίο και χρωστά την υστεροφημία της.

Οι στενοί συνεργάτες του συνθέτη λένε ότι πολύ συχνά τον άκουγαν να αναφέρεται στη σουίτα "Faccia di Spia" σαν ένα από τα εξέχοντα έργα του και να διατυπώνει την επιθυμία της έκδοσης του.