Ζαμπέτας «Γι αυτό με καλούσαν να παίξω στους δίσκους!»

Ο Γιώργος Ζαμπέτας δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος συνθέτης αλλά και ένας καίριος σολίστας του μπουζουκιού

Ζαμπέτας «Γι αυτό με καλούσαν να παίξω στους δίσκους!»

Στα χρόνια του '60 δεν υπήρχε πιο δημοφιλής μπουζουξής στη δισκογραφία από τον Γιώργο Ζαμπέτα και υπήρχαν λόγοι για αυτό.

Στα πρώτα χρόνια του '60 και με την φυγή του Χιώτη στην Αμερική, ο Ζαμπέτας έγινε ο αγαπημένος μπουζουξής όλων των συνθετών και έχει συμμετάσχει σε ουκ ολίγες ηχογραφήσεις, μεταξύ άλλων και σε πολλά τραγούδια του Καζαντζίδη.

Οι λόγοι που προτιμούσαν όλοι τον Γιώργο Ζαμπέτα σχετίζονται αφενός με την πενιά του μεγάλου δεξιοτέχνη που είναι πράγματι μοναδική στην Ιστορία του λαϊκού τραγουδιού: Ηλεκτρισμένη, αισθαντική και ολοκάθαρη με νότες στραγάλια αλλά και με πολύ αίσθημα ο Ζαμπέτας έντυνε ιδανικά τα παιξίματά του.

Ένας άλλος λόγος ήταν φυσικά και η ταχύτητα με την οποία μάθαινε τα τραγούδια ο σερ της πενιάς από το Αιγάλεω. Στο στούντιο συνεργαζόταν άριστα με μπουζουξήδες όπως ο Μακρυδάκης και ο Ζαφειρίου. Όποτε του ζητήθηκε σκάρωνε πάντα ιστορικά ταξίμια.

Κάτι όμως που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως ο Ζαμπέτας έπαιζε ένα ρόλο συνδημιουργού καθώς όποτε χρειάστηκε έφτιαξε στο άψε σβήσε εισαγωγές και σχολίασε με εύστοχο τρόπο πίσω από τη φωνή του τραγουδιστή. Στα στούντιο ο Ζαμπέτας ήταν γνωστός και ως ο «μίστερ εισαγωγή». Είναι αρκετά τα τραγούδια που θα μπορούσε να διεκδικήσει εξ ημισείας την πατρότητα, αν ήθελε.