Το θρυλικό "Banana boat song" των σκλάβων, του Χάρι Μπελαφόντε

Στα 96 του έφυγε από τη ζωή, από καρδιακή ανεπάρκεια, ο σπουδαίος Αμερικάνος τραγουδιστής και ηθοποιός Harry Bellafonte, που τραγούδησε  το θρυλικό "Banana boat song".

Το θρυλικό "Banana boat song" των σκλάβων, του Χάρι Μπελαφόντε

«Η καλύψω (calypso) είναι είδος μουσικής και χορού της νότιας και ανατολικής Καραϊβικής, που αναπτύχθηκε κυρίως στο Τρινιντάντ στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ρίζες της εντοπίζονται στην Αφρικανική μουσική παράδοση, καθώς ως είδος ενσωμάτωσε στοιχεία που μετέφεραν δούλοι από τη δυτική Αφρική, όταν εγκαταστάθηκαν στο Τρινιντάντ. Μουσικά, παρουσιάζει ομοιότητες με τη βραζιλιάνικη σάμπα».

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μουσικής είναι το "Banana boat song" ή "Day-O", ένα παραδοσιακό τραγούδι από τη Τζαμάικα, που το 1956 διασκευάσθηκε από τους Harry Bellafonte, Lord Burges και William Attaway, ηχογραφήθηκε από τον Bellafonte και κυκλοφόρησε από την Rca Victor σε μικρό δίσκο (με διάφορα εξώφυλλα), καθώς και στο 33άρι "Calypso". Τον τραγουδιστή συνόδευσε η ορχήστρα και χορωδία του Tony Scott με τον Thomas Millard στην κιθάρα.

Όπως λέει η ιστορία, με το τραγούδι αυτό ο Bellafonte διηγήθηκε την ιστορία των σκλάβων που μέρα νύχτα φόρτωναν μπανάνες στα καράβια, με κραυγές ανάμεσα στους στίχους: «…το φως της ημέρας έρχεται και εγώ θέλω να πάω σπίτι».

Την 1η Μαρτίου 1957 το τραγούδι ανέβηκε στη δεύτερη θέση των βρετανικών charts και έμεινε στις λίστες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για 14 εβδομάδες και αποτελεί ένα «σήμα – κατατεθέν» στη διαδρομή του συγκλονιστικού ερμηνευτή. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως τo lp "Calypso" πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέσα σε ένα χρόνο.