Madness: "One Step Beyond" διασκευή από τραγουδιστή της Ska

Το τραγούδι "One Step Beyond" κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 1979 με το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των Madness. Πρόκειται για μία διασκευή του τραγουδιού που έγραψε ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της Ska, Prince Buster το 1964, το οποίο ήταν ορχηστρικό και περιλάμβανε μόνο τον τίτλο του τραγουδιού  που ακουγόταν δυνατά.

Madness: "One Step Beyond" διασκευή από τραγουδιστή της Ska

Η διασκευή των Madness είχε μεγάλη επιτυχία και το group για να την αξιοποιήσει στο μέγιστο, ηχογράφησε το τραγούδι και σε άλλες γλώσσες: στα Ισπανικά με τίτλο "Un Paso Adelante" και στα Ιταλικά με τίτλο "Un Passo Avanti". Το τραγούδι "One Step Beyond" των Madness, στην αγγλική εκδοχή, έφτασε στο Νο. 1 στη Γαλλία, όπου και έγινε «Χρυσό».

Μία extended version του τραγουδιού με διάρκεια 3:33 είχε συμπεριληφθεί στο album του group, που κυκλοφόρησε το 1997 με τίτλο "Total Madness: The Very Best of Madness" με τα λόγια που είχε προσθέσει ο τρομπετίστας του group, Chas Smash. Κατατάχθηκε στην 90η θέση σε έρευνα του 2005 που διεξήχθη από το Channel 4 της βρετανικής τηλεόρασης για να συμπεριληφθεί στα 100 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Η φωτογραφία "Nutty Train", που τραβήχτηκε από τον Cameron McVey, εμπνεύστηκε από μια φωτογραφία του Kilburn και του Roads Roads Paul Tonkin που εμφανίστηκε στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ του συγκροτήματος Handsome.

Το ομότιτλο κομμάτι, που κυκλοφόρησε ως σινγκλ, γράφτηκε και ηχογραφήθηκε αρχικά από τον Τζαμαϊκανό μουσικό της Ska Prince Buster και η εισαγωγή του "Don't watch that, watch this..." είναι προσαρμοσμένη από ένα άλλο τραγούδι του Prince Buster, "The Scorcher". Το κομμάτι "The Prince" είναι ένας φόρος τιμής στον Buster.

Μετά την αρχική κυκλοφορία του άλμπουμ, κυκλοφόρησαν επανεκδόσεις το 2009 και το 2014 από τη συλλεκτική δισκογραφική Salvo της Union Square Music, η καθεμία περιείχε πρόσθετο υλικό, όπως παραγωγές βίντεο με το συγκρότημα.