Το χέρι του Θεού: Το αγαπημένο τραγούδι του Μαραντόνα

Δεκάδες τραγούδια προς τιμή του Μαραντόνα έχουν γραφτεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Το χέρι του Θεού: Το αγαπημένο τραγούδι του Μαραντόνα

Αργεντίνοι, Ιταλοί, Μεξικάνοι και Βραζιλιάνοι έχουν συνθέσει κομμάτια υμνώντας τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του Ντιεγκίτο, την καρδιά και την ψυχή που βγάζει στο γήπεδο.

Επιλέξαμε μια εννιάδα που καλύπτει διάφορα είδη μουσικής, γλώσσες και ρυθμό.

9. Capitan Pelusa (Ο Καπετάν… χνουδόμπαλα) – Los Cafres

Οι Cafres είναι ένα ρέγκε συγκρότημα από του Μπουένος Άιρες, που έγραψε αυτό το κομμάτι ως φόρο τιμής στον Αργεντινό σταρ του ποδοσφαίρου. Απολαυστικό το βίντεο κλιπ σε μεσαιωνικό περιβάλλον!

8. Yo Te Sigo (Σε ακολουθώ) – Los Calzones

Άλλο ένα τραγούδι με σαφείς σκα επιρροές που αποθεώνει τον Ντιέγκο.

7. O Surdato ‘Nnamurato – Massimo Ranieri

Ένα από τα κλασικά ναπολιτάνικα τραγούδια, ελαφρά πειραγμένο από τους οπαδούς της Νάπολι, για να ταιριάξει με τον Ντιεγκίτο. Το τραγούδησε ο ίδιος ο Μαραντόνα ζωντανά στην τηλεόραση. «Ω ζωή! Ω ζωή μου! Ω καρδιά αυτής της καρδιάς. Ήσουν η πρώτη μου αγάπη, η πρώτη και θα είσαι η τελευταία για μένα».

6. Maradona è meglio ‘e Pelé (Ο Μαραντόνα καλύτερος από τον Πελέ) – Enzo Romano

Το τραγούδι θυμίζει εμβατήριο και είναι από τα αγαπημένα των τιφόζι της Νάπολι. Εκτός από τη σύγκριση με το «Μαύρο Διαμάντι» ζητά από τον Μαραντόνα να ανυψώσει το ηθικό της πόλης.

5. Dieguito tango – Fausto Cigliano

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει και το τανγκό. Δια χειρός του Ναπολιτάνου φολκ τραγουδιστή Φάουστο Τσιλιάνο.

4. ‘O reggae e’ Maradona – Jovine

Για τον Μαραντόνα γράφτηκαν πολλά ρέγγε κομμάτια, όπως αυτό από το ναπολιτάνικο γκρουπ το 2007.

3. Maradó – Los Piojos

Η αργεντίνικη ροκ μπάντα Los Piojos (Οι ψείρες) έγραψε το τραγούδι το 1996 και ένα χρόνο μετά ανέβηκε στο ΤΟΠ-10 του MTV. Μιλάνε για τη σχεδόν τέλεια ντρίμπλα του, μετά μπαίνει ένας ήχος σκα και το τραγούδι κλείνει με τους ακόλουθους στίχους: «Όταν τα τείχη αυτής της μεγάλης πόλης πέσουν, όταν δεν θα μείνει τίποτα άλλο στον αέρα, παρά μόνο οι στάχτες, θα απομείνει ό,τι απομείνει… και ο Ντιέγκο θα είναι ακόμα ο καλύτερος σε αυτό που κάνει».

2. La vida tombola (Η ζωή είναι λοταρία) – Manu Chao

Ο ανατρεπτικός Γαλλο-ισπανός, κάποτε επικεφαλής του συγκροτήματος Mano Negra, αφιέρωσε αυτό το τραγούδι σε έναν επίσης αντισυμβατικό ποδοσφαιριστή, τον οποίο αποθεώνει με τους στίχους του. Δεν διστάζει, μάλιστα, να αποκαλέσει «κλέφτες» τους διοικούντες τη FIFA. «Αν ήμουν ο Μαραντόνα, θα έκανα την ίδια ζωή μ’ αυτόν. Γιατί η ζωή είναι μια μπάλα (που γυρίζει) και θα πρέπει να τη ζούμε στα “κόκκινα”»

1. La mano de dios (Το χέρι του Θεού) – Rodrigo Bueno

Δίχως αμφιβολία το πιο γνωστό τραγούδι που γράφτηκε προς τιμήν του Ντιέγκο. Φυσικά, ο τίτλος αναφέρεται στο περίφημο γκολ του Μαραντόνα με την Αγγλία στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1986. Σε ήχο φολκ και χορευτικό γίνεται λόγος για την πορεία του Ντιέγκο από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες μέχρι την κορυφή.

Ο Μπουένο βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο το 2000. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Μαραντόνα σε εξόδους τους έπιανε το μικρόφωνο και τραγουδούσε το La mano de dios ενθουσιάζοντας τους θαμώνες.

«Ως νεαρό ελάφι ονειρευόμουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και την άνοδο την κορυφή. Ίσως παίζοντας, κατάφερνα με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσω την οικογένειά μου».