«Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί» και η εκδοχή του Δήμου Μούτση

Η «Ερηνούλα» των Μούτση, Τριπολίτη με αναφορά στην Καρχηδόνα.

«Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί» και η εκδοχή του Δήμου Μούτση

"Et preterea censeo,Carthago delenta est!"

(Και εκτός από αυτά, πιστεύω πως η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί!)

Ο Κάτων ο Πρεσβύτερος, Ρωμαίος πολιτικός, έκλεινε κάθε ομιλία του στη Σύγκλητο με αυτήν τη φράση, όποιο κι αν ήταν το θέμα της συζήτησης. Η Καρχηδόνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη-κράτος στη βόρεια ακτή της Αφρικής. Για την απόλυτη κυριαρχία της Ρώμης έπρεπε να καταστραφεί και τελικά συνέβη. Η Καρχηδόνα ισοπεδώθηκε από τους Ρωμαίους, δεν ξανακούστηκε ποτέ, αλλά τα προβλήματα της Ρώμης παρέμειναν.

Το 1981, ο Δήμος Μούτσης κυκλοφορεί «Το Φράγμα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη, έναν δίσκο με λαϊκή μουσική, αλλά ηλεκτρικό ήχο. που ήθελε να ακολουθήσει στο μέλλον ο συνθέτης.

Ανάμεσα στα τραγούδια του άλμπουμ η «Ερηνούλα», ένα ευαίσθητο και παράλληλα δυναμικό τραγούδι. Μιλάει για έναν κόσμο κατεστραμμένο, πεζό και αποστειρωμένο και για δυο ανθρώπους που αγαπιούνται μέσα σε αυτόν. Κι όσο κι αν οι φωνές γύρω τους επιμένουν να μιλούν και να λατρεύουν τον όλεθρο, όσο κι αν τα περιθώρια στενεύουν, όσο κι αν

οι μισθοφόροι που τους κυβερνούν

αύριο θα τους καταδικάσουν.

Εκείνος ονειρεύεται να της πάρει βιολιά και ένα μικρό ντέφι, για να δώσει μελωδία σε έναν άοσμο και άχρωμο κόσμο. Η Καρχηδόνα στο τέλος θα καταστραφεί. Η δύναμη όμως κρύβεται στο κατηγορηματικό «Αλλά εγώ...».