«Άνθρωπε Αγάπα» εμπνευσμένο από τις «Φράουλες και αίμα»

Το «Άνθρωπε Αγάπα» είναι το πρώτο και το πιο γνωστό τραγούδι των Poll, του ιστορικού ψυχεδελικού συγκροτήματος στην εποχή της δικτατορίας.

«Άνθρωπε Αγάπα» εμπνευσμένο από τις «Φράουλες και αίμα»

Το μήνυμά του, ειρηνικό, ζητούσε να σταματήσει ο Πόλεμος στο Βιετνάμ. Είναι ένα από τα δύο εκπληκτικά τραγούδια που γράφτηκαν από Έλληνες, ως διαμαρτυρία κατά εκείνου του πολύχρονου πολέμου (το άλλο, ήταν το Βιετναμ Γιε Γιε, του Διονύση Σαββόπουλου).

Ο Κώστας Τουρνάς αφηγήθηκε στον Μανώλη Νταλούκα το πώς εμπνεύστηκε το τραγούδι, ύστερα από την ισχυρή εντύπωση που του δημιούργησε η ταινία Φράουλες και Αίμα:

«Τον Δεκέμβρη του 1970 ήμουν φαντάρος. Δεν υπήρχαν ακόμη οι Poll, υπήρχε όμως μια ειρηνιστική διάθεση μέσα μου, την οποία και θα την έχω σε όλη μου την ζωή. Τότε, σε μια άδεια, είδα την ταινία Φράουλες και Αίμα. Με συγκλόνισε η παθητική αντίσταση των φοιτητών, που διαμαρτύρονταν καθιστικά και τραγουδιστικά για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και με συγκλόνισε ακόμα η απάνθρωπη βία εναντίον τους που επέφερε η αστυνομία. Η ειρηνική αυτή αντίσταση των φοιτητών είχε τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς Γκάντι έναντι των Εγγλέζων. Αυτό με φόρτισε συναισθηματικά τόσο πολύ, που τελειώνοντας η ταινία, είμαι έτοιμος να σηκωθώ, να βρίσω τους θεατές λέγοντας «Γιατί δεν χειροκροτάτε ρε;». Γιατί δεν χειροκροτάτε δηλαδή τους φοιτητές που συμπεριφέρονται έτσι. Γιατί δεν επαναστατείτε με τους μπάτσους που τους πετάνε με τέτοια βία έξω. Και αυτό ήταν τελείως μια ψυχική ανάγκη, δεν είχε σχέση ούτε με μόδες, ούτε με flower power, με τίποτα, ήταν η ένταση της ψυχής μου. Γυρίζω στο σπίτι βουρκωμένος, δεν θέλω να φάω, δεν θέλω να κάνω τίποτα παρά πιάνω την κιθάρα και γράφω αμέσως το Άνθρωπε Αγάπα».


Το φιλμ Φράουλες και Αίμα (Strawberry Statement) αναφέρεται στις μεγάλες εξεγέρσεις των αμερικανών φοιτητών κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ. Βασίζεται στο βιβλίο The Strawberry Statement - Notes of a College Revolutionary (1968), του James Simon Kunen, που εξιστορεί την κατάληψη του Πανεπιστημίου Columbia University (Απρίλης 1968), από φοιτητές που ζητούσαν να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ.