Ποιος ήταν ο «Μπάμπης ο Φλου»

O Mπάμπης ο Φλου γράφτηκε το φθινόπωρο του 1978 και κατά μια εκδοχή ήταν ο πατέρας του φίλου του Σιδηρόπουλου, Νίκου Τζονιχάκη και κατά άλλη, ένας καλόγερος στο Άγιο Όρος, ο Προκόπιος.

 

Ποιος ήταν ο «Μπάμπης ο Φλου»

Για την ταυτότητα του προσώπου, έχουμε την εκδοχή του Νίκου Τζονιχάκη ο οποίος διαβεβαιώνει πως ο περίφημος Μπάμπης, ήταν ο δικός του πατέρας, άνεργος, θυμόσοφος και επιρρεπής στο ποτό.

Το 2105 όμως ο Προκόπιος, καλόγερος στο Άγιο Όρος, ισχυρίστηκε πως, πριν μονάσει, ποιούσε ροκ διατριβές με το ψευδώνυμο Μπάμπης ο Φλου και πως γι' αυτόν ο Παύλος έγραψε το τραγούδι.

Ο ισχυρισμός του καταρρίπτεται και μόνο από την ηλικία. Με δεδομένο ότι το τραγούδι γράφτηκε το 1978, τότε ο Προκόπιος θα ήταν μωρό και όπως είπε σε συνέντευξή του «ήμασταν γείτονες, εγώ στο Αιγάλεω, αυτός στο Χαϊδάρι», αλλά ο Παύλος Σιδηρόπουλος, δεν έμεινε ποτέ στο Χαϊδάρι.

Το 1977 πάντως, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Θωμόπουλος, γράφοντας το σενάριο για το φιλμ «Ασυμβίβαστος», εμπνεύστηκε έναν τύπο με το όνομα Φλου. Και δημιουργεί, ταυτόχρονα με τον Σιδηρόπουλο, έναν ήρωα άνεργο, φιλόσοφο, ρέμπελο και Φλου, που στην ταινία υποδύεται ο ηθοποιός Κώστας Βρεττός.

Ο συνδετικός κρίκος μπορεί να ήταν ο Τόλης Μαστρόκαλος, ο οποίος το 1977 δούλευε στην εταιρεία του Θωμόπουλου, ενώ καθημερινά βρισκόταν και στο σπίτι του Παύλου. Ο Μαστρόκαλος έχει καταθέσει πως αυτός πρώτος άκουγε τα τραγούδια του Παύλου, ως στενότερος φίλος. Οπωσδήποτε θα είχε ακούσει και τον Μπάμπη τον Φλου και ίσως να μετέφερε την έκφραση Φλου στον Θωμόπουλο. Αυτό βέβαια, είναι μία υπόθεση, που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η απόσταση του χρόνου φέρνει ακόμα την πιθανότητα μιας άλλης εκδοχής. Το σενάριο να δουλεύτηκε ξανά το 1978 και αφού ο Θωμόπουλος γνωρίζει τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Και τότε μπορεί να προστέθηκε στο σενάριο του φιλμ ο χαρακτήρας του Φλου.