"Tomorrow Never Knows" των Beatles, το πρώτο ψυχεδελικό τραγούδι στην ιστορία της μουσικής

Το "Tomorrow Never Knows" είναι ένα τραγούδι του αγγλικού ροκ συγκροτήματος Beatles, γραμμένο κυρίως από τον John Lennon και πιστώνεται στους Lennon-McCartney. Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1966 ως το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ τους Revolver, αν και ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε για το LP.

"Tomorrow Never Knows" των Beatles, το πρώτο ψυχεδελικό τραγούδι στην ιστορία της μουσικής

Ο John Lennon έγραψε το "Tomorrow Never Knows" τον Ιανουάριο του 1966, με στίχους προσαρμοσμένους από το βιβλίο του 1964 The Psychedelic Experience: A Manual Based on the Tibetan Book of the Dead των Timothy Leary, Richard Alpert και Ralph Metzner, το οποίο με τη σειρά του προσαρμόστηκε από το Θιβετιανό Βιβλίο των Νεκρών. Αν και ο βοηθός των Beatles, Peter Brown, πίστευε ότι η πηγή του Lennon για τους στίχους ήταν το ίδιο το Θιβετιανό Βιβλίο των Νεκρών, το οποίο, όπως είπε, ο Lennon είχε διαβάσει ενώ βρισκόταν υπό την επιρροή του LSD o George Harrison αργότερα δήλωσε ότι η ιδέα για τους στίχους προήλθε από το βιβλίο των Leary, Alpert και Metzner.

Ο Paul McCartney υπενθύμισε ότι όταν αυτός και ο Lennon επισκέφτηκαν το νεοάνοιγμα βιβλιοπωλείο Indica, ο Lennon έψαχνε για ένα αντίγραφο του The Portable Nietzsche και βρήκε ένα αντίγραφο του The Psychedelic Experience που περιείχε τις γραμμές: «Όποτε έχετε αμφιβολίες, απενεργοποιήστε το μυαλό, χαλάρωσε».

Ο Λένον είπε ότι αγόρασε το βιβλίο, πήγε στο σπίτι, πήρε LSD και ακολούθησε τις οδηγίες ακριβώς όπως αναφέρονται στο κείμενο. Το βιβλίο υποστήριξε ότι ο «θάνατος του εγώ» που βιώνεται υπό την επήρεια LSD και άλλων ψυχεδελικών ναρκωτικών είναι ουσιαστικά παρόμοιος με τη διαδικασία του θανάτου και απαιτεί παρόμοια καθοδήγηση. Αυτή είναι μια κατάσταση του να είσαι γνωστός από τους ανατολικούς μύστες και δασκάλους ως σαμάντι (μια κατάσταση απόλυτης επίγνωσης της παρούσας στιγμής, μια μονότονη νοοτροπία).