Θεοδωράκης: «Ο Καζαντζίδης έπαιρνε 5.000 μεροκάματο και ο Μπιθικώτσης 50 δραχμές!»

Ο Θεοδωράκης είχε επισημάνει την διαφορά που χώριζε τον Καζαντζίδη από τον Μπιθικώτση με αριθμούς

Θεοδωράκης: «Ο Καζαντζίδης έπαιρνε 5.000 μεροκάματο και ο Μπιθικώτσης 50 δραχμές!»

Ο Θεοδωράκης θυμόταν πάντοτε την πρώτη επαφή που είχε με την Columbia και τον Τάκη Λαμπρόπουλο. Ο διευθυντής της εταιρίας είχε εκπλαγεί με την επιλογή του νεαρού συνθέτη.

«Κύριε Θεοδωράκη» µου λέει, «θέλετε οπωσδήποτε τον Μπιθικώτση; Εδώ έχουµε εξαιρετικές γυναικείες φωνές: τη Γιώτα Λύδια, την Πόλυ Πάνου, τη Μαίρη Λίντα, πείτε, ποια θέλετε;». «Τον Μπιθικώτση θέλω» επέµενα. Τότε ο Μπιθικώτσης ετοιµαζόταν να τα παρατήσει. Αυτοκράτορας ήταν ο Καζαντζίδης, ο οποίος έπαιρνε 5.000 δραχµές µεροκάµατο στις Τζιτζιφιές. Ο Μπιθικώτσης πήγε σε µαγαζί απέναντι µε 50 δραχµές µεροκάµατο. Αυτή ήταν η διαφορά στις τιµές τους. Ο Μπιθικώτσης δεν είχε καριέρα σαν φωνή, ήταν έτοιµος να γίνει υδραυλικός και να παρατήσει το τραγούδι. Εγώ τον καθιέρωσα σαν τραγουδιστή.

Τα περί υδραυλικού, ο Μίκης τα πληροφορήθηκε από τον Λαμπρόπουλο ο οποίος θέλοντας να τον αποθαρρύνει, του είπε ότι ο Μπιθικώτσης ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην παλιά του τέχνη και να φύγει μετανάστης στον Καναδά. Αυτό που αναφέρει ο ίδιος ο Θεοδωράκης για την διαφορά στα μεροκάματά τους αντικατοπτρίζει την αλήθεια της εποχής.