Στέλιος Καζαντζίδης - Ο τραγουδιστής της χαράς

Η περίοδος 1952-1965  είναι αναμφίβολα η πιο ποιοτική και γόνιμη φάση του Στέλιου Καζαντζίδη που όρισε εν πολλοίς το λαϊκό τραγούδι

Στέλιος Καζαντζίδης - Ο τραγουδιστής της χαράς

Φαινόμενο μιας διεθνικής μουσικής σκηνής, ο Στέλιος Καζαντζίδης ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και επεκτείνεται σε όλα τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου. Εδώ στην οικουμένη του Οδυσσέα η επική φωνή του Στέλιου χρωμάτισε τον αιώνα με την απαράμιλλη τέχνη και τη χροιά της.

Η άγνοια των πολλών περιχαράκωσε αυτό τον υπερεθνικό τραγουδιστή στα τραγούδια της ξενιτιάς και στο μοιρολόι. Ο ίδιος ο Καζαντζίδης σαν να αποδέχτηκε κάποια στιγμή αυτό το ρόλο, που αδικούσε κατάφωρα και το ταλέντο και την προσφορά του.

Ας γυρίσουμε τον διακόπτη του χρόνου στην αρχή της καριέρας αυτού του τραγουδιστή.

Είναι λάθος να λέμε ότι ο Καζαντζίδης γεννήθηκε μιμούμενος τον Τσαουσάκη. Ο Πρόδρομος Τσαουσάκης είναι μορφή μιας προγενέστερης φάσης αλλά ο Καζαντζίδης βγήκε σχεδόν αμέσως έξω από την επικράτειά του. Τα γυρίσματα της φωνής του Καζαντζίδη και το νέο ύφος που επέβαλε στα ζεϊμπέκικα του '50 είναι πολλά βήματα μπροστά.

Στη δεκαετία του '50 και μέχρι το 1963, ο Καζαντζίδης θα πει τα καλύτερα του τραγούδια. Οι συνθέσεις του Παπαϊωάννου, του Καλδάρα, του Χιώτη, του Μητσάκη, του Τσιτσάνη και του Δερβενιώτη δεν συγκρίνονται με τα μεταγενέστερα τραγούδια του Νικολόπουλου ή του Σούκα, γιατί οι ίδιοι αυτοί συνθέτες είναι σαφώς μικρότεροι στο ανάστημα από τους μεγάλους του ύστερου Ρεμπέτικου.

Σε αυτή την πρώτη περίοδο ο Καζαντζίδης διαμόρφωσε ένα λαϊκό τραγούδι δικής του επινόησης, με αδρές και διόλου μελό ερμηνείες, και με πολλά τραγούδια του κεφιού.

Ποιος λαϊκός τραγουδιστής ερμήνευσε πρώτος τα τσιφτετέλια και τις ρούμπες του γλεντιού; Τέτοια κούκλα και τσαχπίνα, Έχεις κορμί αράπικο, Είσαι η ζωή μου, Έξω ντέρτια και καημοί, Μη μου χαλάς τα γούστα μου, Σήκω χόρεψε με κουκλί μου... Τραγούδια που αποτελούν μέχρι και σήμερα αναπόσπαστο τμήμα του λαϊκού προγράμματος.

Ας πάψει επιτέλους αυτό το τροπάριο «Καζαντζίδης ο τραγουδιστής του πόνου». Ο μεγάλος Καζαντζίδης είναι ο τραγουδιστής του '50, είναι κυρίως η εποχή της Columbia... Για όσους ξέρουν από τραγούδι, για όσους αγαπούν τη λαϊκή μουσική και τον αυθεντικό Καζαντζίδη.