Τώρα ξέρουμε γιατί ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε τη «Μικρά Ασία»

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα τραγούδια του δίσκου «Μικρά Ασία» προτάθηκαν αρχικά στο Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος τα απέρριψε

Τώρα ξέρουμε γιατί ο Καζαντζίδης δεν τραγούδησε τη «Μικρά Ασία»

Χρόνια τώρα πλανάται η φήμη ότι τα τραγούδια της «Μικράς Ασίας» προορίζονταν για τον Στέλιο Καζαντζίδη αλλά ο ίδιος ο Στέλιος τορπίλισε την συνεργασία του αυτή με τον Καλδάρα και τον Πυθαγόρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Στέλιος έχει να επιδείξει αγαστή συνεργασία και με τους δύο δημιουργούς και φαντάζει κάπως παράξενη η άρνησή του να τραγουδήσει την «Μικρά Ασία». Από την άλλη ο Καλδάρας, παρότι θεωρούσε τον Καζαντζίδη απάτητη κορυφογραμμή του τραγουδιού είχε τις επιφυλάξεις του κυρίως για την ενίοτε απρόβλεπτη συμπεριφορά του μεγάλου τραγουδιστή.

Λένε πως την επιλογή Καζαντζίδη για το δίσκο «Μικρά Ασία» την επέβαλε ο Πυθαγόρας που αγαπούσε πολύ τον Στέλιο και ήταν κουμπάροι. Ωστόσο η συνεργασία ματαιώθηκε.

Για την Ιστορία κανονίστηκαν δύο συναντήσεις στο σπίτι του Καλδάρα στους Θρακομακεδόνες. Στην πρώτη δεν πήγε ο Καζαντζίδης και προκάλεσε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του συνθέτη. Στη δεύτερη εμφανίστηκε, ύστερα από μεγάλη πίεση του Πυθαγόρα, με ένα φίλο του, εργολάβο οικοδομών, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος του Στέλιου. Αφού άκουσαν τα τραγούδια, ο φίλος του Καζαντζίδη τα απέρριψε μετά πολλών επαίνων, τονίζοντας πως δεν ταίριαζαν στη φωνή του.

«Εσύ, ρε Στέλιο δεν μιλάς» ήταν η εύλογη απορία του Καλδάρα για τη σιωπή του Καζαντζίδη. Το πιθανότερο είναι ότι οι ευφάνταστοι στίχοι του Πυθαγόρα τρόμαξαν τον τραγουδιστή. Σημασία έχει ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να βάλει τη «Μικρά Ασία» στα χείλη του ο Καζαντζίδης. Παρά τις πολύ καλές ερμηνείες Νταλάρα και Αλεξίου ποιος αμφιβάλλει ότι ιδανικός ερμηνευτής θα ήταν ο Στέλιος...

Πληροφορίες αντλήθηκαν από τη βιογραφία του Απόστολου Καλδάρα

(Νίκος Χατζηνικολάου, εκδόσεις Ιανός).