Γιατί ο Πάνος Γαβαλάς είπε μπούλη τον Ξαρχάκο

Επεισόδιο από τα άδυτα του λαϊκού τραγουδιού με πρωταγωνιστές τον Γαβαλά, τον Ζαμπέτα και τον Σταύρο Ξαρχάκο

Γιατί ο Πάνος Γαβαλάς είπε μπούλη τον Ξαρχάκο

Τον καιρό που γυρίζονταν τα «Κόκκινα Φανάρια», οι παραγωγοί της ταινίας απευθύνθηκαν στον Θεοδωράκη για να γράψει τη μουσική αλλά εκείνος όταν έμαθε την οικονομική τους επιφάνεια, είπε ότι «αυτοί ρουφάνε το αίμα του λαού» και ζήτησε τα διπλά από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Τότε η κινηματογραφική εταιρία στράφηκε στον νεαρό Σταύρο Ξαρχάκο, ευνοούμενο του διευθυντή της Columbia Τάκη Λαμπρόπουλου. Συμφώνησαν μαζί του κι εκείνος ετοιμαζόταν να ηχογραφήσει τα τραγούδια της ταινίας, «Άπονη ζωή» και «Φτωχολογιά» σε στίχους του επίσης πρωτοεμφανιζόμενου Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τα τραγούδια θα τα ερμήνευε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με μπουζούκια τον Ζαμπέτα και τον Ζαφειρίου.

Ο Ξαρχάκος επέμενε να πάρει για σεκόντο την Ρία Κούρτη κι αυτό προκάλεσε ένα επεισόδιο που έλαβε χώρα στην οδό Αγησιλάου στο γραφειάκι της Columbia. Ο Πάνος Γαβαλάς που ήταν καλλιτεχνικό ζευγάρι με την Ρία, κλότσησε και φώναξε έξαλλος:

«Ποιος είναι αυτός ο μπούλης που ήρθε στην Columbia να μας πάρει το εργαλείο μας;»

Χριστό τον έκαναν οι μουσικοί παραγωγοί Μηλιόπουλος και Μακράκης, ανυποχώρητος ο Γαβαλάς. Την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε ο Ζαμπέτας και λαμβάνοντας γνώση του περιστατικού αποφάσισε να επέμβει:

«Έχει δίκιο ο Γαβαλεύς» είπε στους παραγωγούς.

Ύστερα στράφηκε στον Γαβαλά και πρόσθεσε:

«Κι εσύ Παναγιώτη μου δεν κάνεις το παπί μην τα μάθει αυτά ο κυρ διευθυντής και μας στείλει στο μποστάνι σου να ποτίζουμε τα κρεμμυδάκια;»

Αποτέλεσμα; Τη μέρα της ηχογράφησης η Ρία Κούρτη ήταν στο στούντιο και μια ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού!