Ποια ήταν η αγαπημένη τραγουδίστρια του Σταμάτη Κόκοτα

Τραγουδιστής ολκής ο Σταμάτης Κόκοτας σεβόταν τους παλιούς συναδέλφους και είχε αδυναμία σε μια τραγουδίστρια

Ποια ήταν η αγαπημένη τραγουδίστρια του Σταμάτη Κόκοτα

Ο Σταμάτης Κόκοτας υπήρξε αναμφίβολα μια ξεχωριστή περίπτωση στο πάνθεο των μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών. Η Ελληνική μουσική του οφείλει πολλά όπως και σε άλλους σημαντικούς ερμηνευτές.

Ο ίδιος γνώριζε καλά πως είναι μέλος μιας παράδοσης που έρχεται από τα προπολεμικά χρόνια και ήξερε να αναγνωρίζει και να εκτιμά τις μεγάλες φωνές που προηγήθηκαν. Υποκλινόταν, για παράδειγμα, στην αξία ενός Καζαντζίδη κι ενός Μπιθικώτση, σεβόταν το δημιουργικό έργο μορφών όπως ο Τσιτσάνης και ο Καλδάρας.

Αντιλαμβανόταν τη δύναμη της λαϊκής μουσικής και συμμετείχε πρόθυμα σε όλη εκείνη τη μαγική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία άνθισε η τελευταία περίοδος του αυθενιτκού λαϊκού τραγουδιού.

Στις συζητήσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια με τους φίλους του δεν δίσταζε να εκφράσει τη γνώμη του για πρόσωπα και πράγματα αλλά και να εκφράσει τις αδυναμίες του για μια τραγουδίστρια του ύστερου ρεμπέτικου, την Άννα Χρυσάφη.

Η Άννα Χρυσάφη υπήρξε η μούσα του Γιώργου Μητσάκη αλλά και άλλων λαϊκών συνθετών. Συνδύαζε μια πληθωρική παρουσία στο πάρκο, με στακάτη ερμηνεία και ανέδειξε πολλά τραγούδια όπως το «Μια γυναίκα, δύο άντρες» το περίφημο «Ρομάντζο», «Απόψε είσαι για φιλί» αλλά και πιο μοντέρνες δημιουργίες όπως το «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει».

Είναι η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο και συγκεκριμένα στον Πύργο των Ιπποτών. Ήταν επίσης το κεντρικό πρόσωπο στο γλέντι που στήθηκε στις Κάννες με αφορμή την προβολή του Ποτέ την Κυριακή στο ομώνυμο διεθνές φεστιβάλ.

Το άστρο της άρχισε να λάμπει όταν τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση τα περίφημα Πεταλάκια του Μανώλη Χιώτη.