Η Χάρις Αλεξίου έχασε τη φωνή της και την…ξαναβρήκε

Στα χρόνια του ’80 η Χάρις Αλεξίου φαίνεται πως λίγο έλειψε να τερματίσει απότομα την καριέρα της στο τραγούδι.

Η Χάρις Αλεξίου έχασε τη φωνή της και την…ξαναβρήκε

Ο Ζυλ Ντασέν, ο Αμερικανός σκηνοθέτης της ταινίας Ποτέ την Κυριακή, είχε δηλώσει κάποτε για την Χαρούλα «Έχω ακούσει τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στον κόσμο. Μία από τις δυο-τρεις καλύτερες είναι Ελληνίδα, και είναι η Χάρις Αλεξίου». Η Αλεξίου είναι σίγουρα το «πιο βαρύ όνομα» στην ύστερη περίοδο του λαϊκού τραγουδιού.

Συνεργάστηκε με πλήθος σημαντικών συνθετών και ερμήνευσε με τον δικό της τρόπο τραγούδια από όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Είναι σίγουρα μια από τις ελάχιστες φωνές που η απουσία τους θα είχε αλλάξει τη φυσιογνωμία της ίδιας της ελληνικής μουσικής.

Ωστόσο στα χρόνια του ’80 υπήρχε μια έντονη φήμη ότι η Χάρις Αλεξίου έχανε τη φωνή της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακούστηκε πως η δημοφιλής τραγουδίστρια το πήρε επί πόνου και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Φήμη ή όχι, η Χαρούλα συνέχισε να τραγουδά και να μας συναρπάζει. Το μέταλλο της φωνής της είχε αποκτήσει μια βραχνάδα αλλά μπορεί απλώς να ήταν θέμα ηλικίας κι άλλωστε αυτή η εύθραυστη αύρα της προσέθετε σε παράπονο και νταλκά.

Για τους κακόβουλους που την ήθελαν πρόωρα τελειωμένη, η Χάρις Αλεξίου άργησε σχεδόν σαράντα χρόνια αλλά τον Ιούνιο του 2020 δήλωσε ότι σταματάει τις ζωντανές εμφανίσεις ύστερα από πενήντα χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι γιατί δεν την ακούει πια η φωνή της και δεν καταδέχεται να τραγουδάει αν δεν το κάνει καλά.