Η μαθήτρια με φιόγκο στα μαλλιά που τραγουδούσε τα βαριά ζεμπέκικα

Όταν την άκουσε η Σωτηρία Μπέλλου έκανε το σταυρό της 

Η μαθήτρια με φιόγκο στα μαλλιά που τραγουδούσε τα βαριά ζεμπέκικα

Καλοκαίρι του '53 στη «Ζούγκλα», το νυχτερινό κέντρο στην Πλατεία Βάθης, Μαιζώνος και Ακομινάτου γωνία. Πατείς με πατώ σε, όλοι οι μερακλήδες της νυχτερινής διασκέδασης έρχονται να ακούσουν μια 13χρονη μαθήτρια με σοσόνια και φιόγκο στα μαλλιά που ανεβαίνει στο πάλκο και τραγουδά βαριά ζεΙμπέκικα.

Το πρόγραμμα άρχιζε κατά τις 9 το βράδυ πέφτοντας η νύχτα και στην ορχήστρα αράδα τρία μπουζούκια, Απόστολος Καλδάρας, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Γιώργος Λαύκας, ενώ στην κιθάρα και στο τραγούδι ο Γιάννης Παπαδόπουλος, βιολί ο Στέφανος Βαρτάνης, δεύτερη κιθάρα ο Σταμούλης Μπιρ Αλλάχ και στο ακορντεόν ο Νίκος Μυλωνάς.

Στο τσακίρ κέφι σηκώνεται ο Μπιθικώτσης για να προλογίσει αυτό το φοβερό νέο ταλέντο από την Πάτρα, το δεκατριάχρονο κορίτσι που τα «λέει» τα βαριά τραγούδια.

«Σύντομα όλη η Ελλάδα θα μιλά για ένα μεγάλο ταλέντο από την Πάτρα» αναγγέλλει ο Γρηγόρης.

Το κοριτσάκι ανεβαίνει στο πάλκο και αρχίζει να τραγουδά τα βαριά λαϊκά άσματα με την πυκνή, χνουδάτη φωνή της, καταφέρνοντας απίστευτα γυρίσματα στο χρυσό της λαρύγγι.

Η επιτυχία που άρχισε θα συνεχιστεί και τον ερχόμενο χειμώνα. Ανάμεσα στους θαμώνες που σπεύδουν να απολαύσουν το «Πατρινό θαύμα» είναι και η Σωτηρία Μπέλλου που μόλις ακούει τη φωνή της, σταυροκοπιέται από δέος και θαυμασμό.

Κατεβαίνοντας στα παρασκήνια πιάνει τον Μπιθικώτση και του λέει:

«Πού την ξετρύπωσες αυτή τη φωνή, ρε άτιμε;»

«Ε, κάτι ξέρουμε κι εμείς, Σωτηρία...»

«Μεγάλη φωνή και θα ψηθεί γρήγορα να μου το θυμάσαι».

Η Πόλυ Πάνου, γιατί αυτή ήταν το κορίτσι με το φιόγκο, ξεκινούσε ήδη το μεγάλο ταξίδι για την δόξα...

(Στοιχεία αντλήθηκαν από τη βιογραφία: Πόλυ Πάνου, η Αρχόντισσα, Κώστας Παπασπήλιος, εκδόσεις Δρόμων)