Το "Lucy in the Sky with Diamonds" και η παραπομπή στο LSD

Το "Lucy in the Sky with Diamonds", είναι ένα τραγούδι των Βeatles που έχει «κατηγορηθεί» ότι είναι εμπνευσμένο από τα ναρκωτικά αφού τα αρχικά των βασικών λέξεων του τίτλου σχηματίζουν το LSD.

Το "Lucy in the Sky with Diamonds" και η παραπομπή στο LSD

Ο John Lennon είπε ότι η έμπνευσή του για το τραγούδι ήρθε όταν ο τρίχρονος γιος του Julian, του έδειξε μια ζωγραφιά στο νηπιαγωγείο που ονόμασε "Lucy – in the Sky with Diamonds", που απεικονίζει τη συμμαθήτριά του Lucy O'Donnell.

Ο Τζούλιαν αργότερα θυμήθηκε: «Δεν ξέρω γιατί το ονόμασα έτσι ή γιατί ξεχώριζε από όλα τα άλλα σχέδιά μου, αλλά προφανώς είχα μια στοργή για τη Λούσι σε εκείνη την ηλικία».

Σύμφωνα με τον Λένον, οι στίχοι προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από το λογοτεχνικό ύφος του μυθιστορήματος του Lewis Carroll η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Ο Paul McCartney είπε: «Κάναμε το όλο θέμα σαν ιδέα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, βρισκόμασταν σε μια βάρκα στο ποτάμι. Κάθε τόσο έσπαζε και έβλεπες τη Λούσι στον ουρανό με διαμάντια σε όλο τον ουρανό Αυτή η Λούσι ήταν ο Θεός, η Μεγάλη Φιγούρα, το Λευκό Κουνέλι».

Ο ΜακΚάρτνεϊ έδωσε δύο συνεντεύξεις τον Ιούνιο παραδεχόμενος ότι είχε πάρει LSD και πρόσθεσε: «Όταν γράφεις ένα τραγούδι και το εννοείς με έναν τρόπο, και κάποιος έρχεται και λέει κάτι για αυτό που δεν το είχες σκεφτεί – δεν μπορείς να το αρνηθείς. Όπως το "Lucy in the Sky with Diamonds", οι άνθρωποι ήρθαν και είπαν, με πονηριά, "Σωστά, το καταλαβαίνω. LSD," και oi εφημερίδες μιλούσαν για LSD, αλλά ποτέ δεν το σκεφτήκαμε».

Το BBC απαγόρευσε το τραγούδι κατά την κυκλοφορία του το 1967 για τις υποτιθέμενες αναφορές του σε ναρκωτικά. The Oxford Handbook of Music Censorship πάντως δεν ανέφερε καμία απαγόρευση.